Eenvoudig de samenwerking stimuleren 

Om goed te kunnen samenwerken, is communiceren essentieel. In alles wat we doen, communiceren we met elkaar via woorden. In mails, op social media, in gesprek, thuis en op het werk. Maar liefst 80% van onze communicatie is echter non-verbaal, of te wel zonder woorden. Waarom zou je dan niet gebruik maken van de non-verbale communicatie bij het stimuleren en verbeteren van de samenwerking tussen mensen? Samenwerking stimuleren zonder woorden werkt echt snel.

 

De oplossing zit in non-verbale communicatie

De oplossing zoeken in non-verbale communicatie is eigenlijk best logisch. Behalve dat je een grotere slag slaat (80%), werkt communiceren zonder woorden eenvoudiger. De juiste woorden geven aan wat je voelt en rekening houden met de ander is ingewikkeld. Neem bijvoorbeeld feedback geven aan collega’s. Als je weet hoe je positief feedback geeft, betekent dat niet altijd dat je bij de juiste woorden komt in jezelf. Dat je dat wat je voelt naar buiten toe kan brengen. Denk maar eens aan een collega die lang van stof is en veel woorden nodig heeft om uit te leggen wat hij bedoelt. Of denk aan een collega die er niet aan begint en géén woorden uit, maar van binnen wel van alles voelt. Allebei voorbeelden waarbij de samenwerking in een team niet optimaal is.

Eenvoudig woorden geven aan gevoel

De samenwerking stimuleren en samen communiceren wordt eenvoudiger als we hulpstukken gebruiken die de woorden verduidelijken. Denk aan afbeeldingen bij een presentatie  of tekeningen voor een vereenvoudiging van een ingewikkeld proces. Uiten wat mensen voelen wordt ook eenvoudiger met hulpstukken. Neem bijvoorbeeld alledaagse voorwerpen. Laatst was ik bij een team en bij een groep ondernemers. Via het uitkiezen van een voorwerp was datgene dat ze wilden communiceren makkelijker. Woorden voor hun verhaal waren sneller gevonden en men bleef bij de essentie. Bovendien begrepen de ontvangers de boodschap sneller. Alledaagse voorwerpen spreken al gauw tot de verbeelding bij mensen en dat biedt enorm veel mogelijkheden. Bij een ander team dat ik begeleidde hielp het spelen de werkdruk verminderen

Spel maakt communiceren met elkaar soepeler

Communiceren wordt ook eenvoudiger als we een spel gaan spelen. Spelen kun je zien als een soort smeermiddel dat de communicatie met elkaar en jezelf soepel maakt. Al spelende voelen we ons vrijer, aldus het Psychologie Magazine. In het spelen zit minder druk. Positieve energie en plezier zijn het effect. Ook dat biedt een eenvoudige manier voor het stimuleren van de samenwerking. Door het spelen van een spel kom je gemakkelijk bij het gevoel en het geven van woorden aan je gevoel. Spel geeft veel ruimte aan non-verbale communicatie, zoals lichaamshouding, kleding en kleur. Niet voor niets heeft Lego Serious Play uitgevonden, waarbij het bezig zijn met je handen en het spelen met blokjes sneller leidt tot inzichten. In 15 minuten je successen vieren leg ik een supersnelle spelvorm uit, te gebruiken om de samenwerking in je team te stimuleren. 

Pak die winst!

Kortom, er valt winst te halen bij het stimuleren van de samenwerking door je te richten op de non-verbale communicatie. Maak het eenvoudig door actief te zijn in spel en alledaagse voorwerpen. Dat maakt de weg naar het gevoel gemakkelijker waardoor de woorden vanzelf komen. Het visuele aspect van voorwerpen en spel laat de boodschap bij je ontvangers beter beklijven.

Ook samenwerking stimuleren in je team?

Kun je hulp gebruiken om de communicatie in je team soepeler te laten verlopen en de samenwerking te verbeteren? Of  heb je behoefte aan een teamboost voor betere prestaties en mensen die vol energie aan de slag gaan? Neem dan contact met me op. 

Nieuwsgierige groet,

Mirjam de Nooij-Wittenberg | 06 48 42 02 00

Eenvoudig de samenwerking stimuleren in je team