De waarde van afsluiten met een overgangsritueel op je werk
Febr ’23 – Na 14 jaar heeft Reinier, eigenaar van Optimal Planet, besloten dat het tijd is om te stoppen met zijn eenmanszaak en een nieuwe B.V. op te richten met Aljosja onder de naam Planet Plus. Bij dit proces komen vele zakelijke en praktische handelingen kijken. Echter de emotionele en spirituele kant, het oude bedrijf eervol afsluiten, is een kant waar niet iedere organisatie en team bij stil staat en bekend mee is. Laat staan er de voordelen van weet. Vaak kennen we rituelen nog wel in de privé sfeer, rondom geboorte en sterfte, maar minder goed in het bedrijfsleven. Toch zijn we in werk ook mens en hebben we ook daar behoeften aan emotionele uiting en zingeving.
Op 22 december ’22 begeleidde ik met een overgangsritueel de emotionele en spirituele transitie van Optimal Planet naar Planet Plus B.V. Hoe dit overgangsritueel verliep en wat dit heeft bijgedragen voor deze zakelijke transitie lees je in deze blog.
Het oude medicijnwiel in een hedendaags zakelijk overgangsritueel
Met totaal 5 personen nemen we deel aan het ritueel, dat op verzoek van Reinier plaatsvindt in de uiterwaarden van Bemmel, bij de rivier de Waal. Samen maken we een wandeling, waarbij ik gebruik maak van een eeuwenoud model, dat Indianen en ook Kelten al gebruikten: het medicijnwiel. Dit model dient als structuur om dit proces te begeleiden. Het wiel vertegenwoordigt de vier seizoenen, de vier windstreken en de cyclus van het leven. Deze cyclus kun je ook toepassen op de cyclus van organisaties en projecten, omdat die ook een geboorte en eindpunt hebben. Het wiel is eenvoudig en intuïtief, omdat het direct in relatie staat met de natuur. En tegelijkertijd raakt het meerdere lagen in ons.
Het zuiden; het volle potentieel belichten
We beginnen onze wandeling en de start van het ritueel in het zuiden. Overvloed is zo typerend voor dit seizoen. Hier groeit alles in zijn volle potentieel. Reinier neemt ons mee naar de wortels van Optimal Planet en vertelt ons hoe het is voortgekomen uit de resultaten en het model van zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn verhaal wordt ondersteund door één van de genodigden, een oud-collega en supervisor van de uni. We staan stil bij de why van dit bedrijf. Door dit oprichtersverhaal te horen eren we de geboorte van zijn eenmanszaak.
Westen; plukken van de vruchten
Vervolgens lopen we in stilte verder. Aangekomen op het punt in het westen, gaat Reinier verder met zijn verhaal en markeert bepaalde hoogte en dieptepunten die hij heeft meegemaakt met Optimal Planet. Hij haalt met name ook het belang van de samenwerking met één van de andere genodigden aan. We staan stil bij de waarde die dit bedrijf voor Reinier heeft gehad, persoonlijk en zakelijk. Dit heeft raakvlakken met de herfst omdat het westen de oogst symboliseert, met vruchten die voortkomen uit de bloei en volwassenheid van een organisatie. Door deze verhalen over de bloei en volwassenheid van dit bedrijf te delen, wordt helder wat het voor Reinier heeft gebracht.
Loslaten; Compost voor nieuwe ideeën
We lopen weer verder in stilte en mogen onderweg een voorwerp meenemen dat de verhalen die we hebben gehoord symboliseren. Een voorwerp wat later in de wandeling mag worden losgelaten. Reinier zelf pakt een zware steen op die hij meesjouwt tot het volgende punt in het westen. Behalve oogst staat de herfst ook voor loslaten. Bomen laten hun bladeren vallen en geven dit als compost terug aan de natuur. De herfst leert en helpt ons oude denkwijzen en patronen los te laten die ons niet meer dienen. Ze mogen compost worden voor nieuwe ideeën.
We stoppen bij het water, waarin Reinier de zware steen in het water gooit en achterlaat. De verhalen zitten nog in ons hoofd en dit is het moment om Optimal Planet te laten gaan. Een bijzonder moment. Met een traan en een lach op zijn gezicht zie ik Reinier ontspannen.
Noorden; een nieuwe droom ontspringt
We vervolgen onze wandeling naar het noorden, de winter. Alles komt tot stilstand in de winter. Dit is het rijk van dromen, visioenen en inspiratie die vanuit de stilte en rust naar boven komen. Waar nog even niets mee hoeft te worden gedaan. Zo vertelt Reinier ons over zijn droom met Planet Plus, de gesprekken en kruisbestuiving met Aljosja. Reinier, een ondernemende ecoloog en Aljosja een econoom met een groen hart. Het één staat niet los van het ander en ons wordt duidelijk wat Reinier meeneemt uit zijn eenmanszaak, wat transformeert via compost naar een nieuwe vorm in Planet Plus. Aljosja vult zijn verhaal aan en ook dit verhaal nemen we mee. We zetten onze wandeling voort, terwijl we onderweg voorwerpen mogen pakken die we vinden passen bij dit nieuwe verhaal. Deze voorwerpen gaan we bekijken op ons laatste punt, in het oosten.
Oosten; de wereld inbrengen
Het oosten is het seizoen van de lente en nieuw begin. Nieuw licht na de rust van het noorden met nieuwe plannen, kansen en ideeën die gestart willen worden. Knoppen en blaadjes aan de boom, geboorte van lammetjes. Elke dag een mogelijkheid om middels ons werk de wereld een stukje duurzamer te maken. We bekijken de verzamelde objecten en Reinier zet ze als een kunstwerk voor ons neer. Alle genodigden delen hun bevindingen en voelen de nieuwe frisse energie die zo sterk hoort bij de lente. Met een jel en tromgeroffel luiden we met elkaar de nieuwe organisatie in. Zo sluiten we feestelijk dit ritueel af. We nemen de voorwerpen mee die in een kunstwerk gegoten zullen worden. Hongerig van kou en wind beëindigen we van onze wandeling en begeven we ons naar de lunchtafel om na te praten.
De waarde van dit overgangsritueel in werk
Reinier had sterk de behoefte om het moment van transitie te markeren en stil te staan bij wat hij in de wereld heeft gezet en waarom hij dit bedrijf heeft gehad om het vervolgens los te kunnen laten. Dit overgangsritueel bood hem een manier om het een plek te geven en daardoor juist mentaal meer ruimte te maken voor de nieuwe samenwerking en B.V. Helder maken en uiten van wat hij heeft opgebouwd, wat hij hieruit meeneemt en vooral ook wat achterblijft en kan transformeren naar iets nieuws. Met hulp van het medicijnwiel kwamen alle elementen gestructureerd aan bod. Ook kregen zijn emoties ruimte. De diepere betekenis voor hem qua zingeving, met wat hij met zijn werk wilde en wil bereiken, wordt ook aangeraakt. ‘Dat maakt het overgangsritueel heel waardevol. Het delen van de verhalen met elkaar versterkt dit nog eens extra’, aldus Reinier.
Kun je ook hulp gebruiken bij het markeren van belangrijke (overgangs)momenten in je team of met je organisatie? Ben je op zoek naar meer verbinding met jezelf en verdieping met elkaar? Met meer voor elkaar co-creëer ik verbindende bijeenkomsten met corporate rituelen voor teams en bedrijven. Meer weten, neem gerust contact met me op.
Met nieuwsgierige groet
Mirjam Wittenberg
06 48 42 02 00 of mirjam@meervoorelkaar.com