Eenvoudig een verbindend topgesprek

Eenvoudig Topgesprek werkvorm de HandOp tijd eindejaarsgesprekken houden dit jaar? Heb jij je dit voorgenomen, maar lijkt het een onmogelijke zaak door de drukte? Hoe zou het zijn als dit soort gesprekken leuk zijn en meer als vanzelf zouden gaan? Wat mij betreft kan dat heel eenvoudig, effectief en verbindend. ‘Hoe dan?’, zul je misschien denken.

Met een eenvoudige werkvorm kost een topgesprek niet veel tijd. Deze simpele tool levert allerlei aanknopingspunten die het plezier vergroten en het teamresultaat verbeteren.  De moeite waard dus.

Nieuwsgierig naar een voorbeeld van een eenvoudige en effectieve werkvorm/tool? Lees dan verder over de werkvorm de hand.

Via de werkvorm de hand heb je voldoende input waar je in het nieuwe jaar samen naar toe werkt. Een boost voor je teamspirit. Zeker als je er een borreltje achteraan plakt. Door met elkaar de output te delen, helpen mensen elkaar om samen meer voor elkaar te krijgen. Als leidinggevende bespaar je tijd door deze gezamenlijke sessie te doen en draagkracht uit het team te halen. Ik wens je veel plezier toe en hoor graag hoe het gesprek je bevallen is.

1. Wat heb je nodig?

Benodigdheden werkvorm de hand:

 • Stiften en pennen
 • Prints van deze handout per persoon  
 • Flipover + vellen
 • Evt postits

2. Hoe werkt de werkvorm de hand?

Plan een bijeenkomst. Zo voorkom je tijd om allemaal aparte gesprekken te houden.  Deel aan iedereen de geprinte handout uit inclusief een pen of een stift. Introduceer wat je gaat doen en leg aan de hand van de print uit hoe het in zijn werk gaat. 

a. Individueel gedeelte

Dit deel beslaat ongeveer 10 minuten. Een ieder beantwoord voor zichzelf de vragen en schrijft deze op de handout:

 • Duim: waar ben je trots op wat je dit jaar hebt gedaan/ bereikt?
 • Wijsvinger: Waar wil je naar toe? Welke taak/ project loop jij warm voor en zou je volgend jaar (weer) willen oppakken?
 • Middelvinger: wat kan volgens jou beter? Dat mag voor het hele bedrijf zijn of specifiek binnen het team.
 • Ringvinger: wat werkt volgens jou heel goed?
 • Pink: waar wil je graag in groeien? Wat is jouw ontwikkelingswens voor komend jaar?

b. Samen delen en presenteren

Elk teamlid presenteert aan de groep wat hij/zij heeft opgeschreven. Maak subgroepen bij een grote groep. Vinden mensen presenteren lastig, maak dan eerst tweetallen voor de uitwisseling en daarna plenair. Tijdens de presentatie luistert iedereen  naar elkaar. Nadat iedereen gepresenteerd heeft gaat men met elkaar verder in gesprek. Schrijf de gezamenlijke conclusies op. Van verschillende flipover vellen maak je per onderwerp een poster.

Trots poster (duim)

Teken op het vel een duim en schrijf alle trotse werkzaamheden op dit blad. Sta even stil wat jullie hebben bereikt dit jaar. Proost met een drankje, vier het succes en voel je samen trots. Hang de poster zichtbaar op de werkvloer, zodat iedereen regelmatig kan zien waarover men trots is.

Doelen poster (wijsvinger)

Alle wijsvingers bij elkaar zijn de stippen op de horizon. Ga verder met elkaar in gesprek en kom tot een gezamenlijke stip of maak een 3-tal doelen voor komend jaar. Hang ook deze poster, aangevuld met tekening of foto zichtbaar op de werkvloer en sta er tijdens een teambijeenkomst  bij stil wat de stand van zaken is.

Verbeter poster (middelvinger)

Voor deze (liggende) poster maak je 3 kolommen op het blad. Zet erop verbeterpunt – eigenaar – deadline. Verzamel alle verbeterpunten en zet die onder elkaar. Koppel aan elk verbeterpunt een eigenaar/ aanjager. Dat wil niet zeggen dat hij/zij het zelf moet oplossen, maar wel dat hij/zij degene is die zorgt dat het actiepunt op tafel komt en actief blijft. Deze poster hang je op op de werkvloer of neem je mee naar je teamoverleg, zodat je de voortgang blijft monitoren.

Werkt goed poster (ringvinger)

Wat er wel goed werkt en zo zou moeten blijven zoals het nu is, wordt verzameld en beschreven op deze poster. Dit is wat er goed is. Kijk eens met elkaar waar de overeenkomsten en verschillen zitten. Dat is een mooi gespreksonderwerp. Is iedereen het met elkaar eens? Zitten er verrassende punten tussen? Deze poster hang je in de buurt van de doelen poster.

Groei poster (pink)

Welke ontwikkelingswensen heeft iedereen opgeschreven? De groeiposter geeft 2 mogelijkheden:

 • Persoonlijke reminder: maak een miniposter en plak deze bij je computer of telefoon.
 • Teamposter: maak een gezamenlijke poster. Teken bijvoorbeeld een boom in het midden en schrijf er alle groeipunten bij of maak een mindmap.

Maak er een topgesprek van door met elkaar in gesprek te gaan over de doelen en de mate waarin je elkaar hierbij kunt helpen te herinneren en/of voltooien.

Hulp nodig?

Vind je het lastig zelf te faciliteren of ben je op zoek naar andere tools? Ging de bijeenkomst goed, maar merk je dat de acties blijven liggen? Is hulp bij procesverbeteringen welkom en wil je met je team meer voor elkaar krijgen en betere resultaten? Neem dan contact met me op.

Mirjam de Nooij-wittenberg – Buro sprint – Meer voor elkaar

Download de bijlage: handout bij de werkvorm de hand

Nov ’19

Eenvoudig een Top(eindejaars)gesprek