Meer focus in het heden door stil te staan bij verleden en toekomst

Waar zijn we van als team? Een visie of aanpak wisselt nogal eens als je wisselt van MT of leidinggevende. Of als je veel verloop hebt en onrust binnen een team ervaart. Dan verdwijnt kennis en kunde. Als team kun je verdwalen en niet goed meer je plek weten of niet meer voelen waar zijn we van? De focus raakt versnippert. De neuzen staan niet meer 1 kant op. Doen we dan maar wat?

In ieder geval is het inefficiënt, kost het geld en gaat er energie verloren die mogelijk ook in andere zaken gestoken kon worden. Bovendien leidt het tot stress met verzuim en verloop als gevolg. 

Hebben jij en je team helder en nagedacht over:

 • Waar doen we het voor?
 • Voor wie?
 • Wat willen we achterlaten? Welke legacy laten we na? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
 • Wie gingen ons voor en wat vonden zij belangrijk?
 • Wat als … hetgeen we willen veranderen lukt, voor onszelf en onze (toekomstige) kinderen/ klanten/ medewerkers? Hoe ziet het ideale werkplaatje eruit? Wat doen we dan voor onze klanten? 

Je kunt hier als team met elkaar in een vergaderopstelling over nadenken. Dan heb je vooral je hoofd gebruikt. Het kan ook anders en met meer diepgang! Door stil te staan bij het verleden en de sprong naar de toekomst te maken, creëren we een heldere focus in het heden met meer verbinding. Zo presteer je samen beter!

Stilstaan bij het verleden

Daar waar we vandaan komen, dat wat de intentie was voor oprichting, welke kennis hebben we, is belangrijk om levend te houden binnen het team. Door te vertellen, verbeelden, voelen en met elkaar stil te staan, wordt de verbinding met het verleden weer voelbaar. Elementen die hierbinnen nog geen plek hebben gekregen, kunnen ook zichtbaar en geheeld worden, waardoor het lichter voelt en meer ruimte ontstaat. Verbinding met het verleden, zorgt voor verbinding in het heden. Laat je voeden door het verleden, zodat het beter stroomt in het heden!

Sprong naar de toekomst

Niet alleen de verbinding met het verleden zorgt voor vruchtbare grond. Ook een sprong naar de toekomst, kan ons op scherp zetten in het heden. In een toekomstreis gebruik je je verbeeldingskracht, wat als….Ook in de dagelijkse praktijk, in elke werkomgeving, is ‘wat als tijd’, of te wel droomtijd nodig. We zijn meestal gericht op de korte termijn, een week, een maand een kwartaal. We zijn meestal druk met de dagelijkse bezigheden. Echter stilstaan bij onze gezamenlijke dromen is het zaadje om te kunnen manifesteren. Elk klein ideetje begint in onze geest.

Een toekomstreis kan in een gesloten vorm zijn, bijvoorbeeld doordat ik een visualisatie begeleid die je in je eigen hoofd voor je ziet. Ook kan het in een open vorm, door in de visualisatie gelijk met elkaar in gesprek te gaan. Voor ieder wat wils. Ook al zijn je mensen nog zo nuchter, iedereen kan het. Alles wat we willen manifesteren wordt eerst via onze geest gecreëerd. Het is die kracht die we gaan gebruiken. Die kracht zit in ieder van ons!

Lees meer over de kracht van verbeelding in de blog Hoe verbeeldingskracht jouw team prikkelt tot… [zelf invullen]

Bekijk de toekomstreis die ik begeleid heb op het 25 jarig jubileum van NTP.

Het reizen in de toekomst boort onze eigen inspiratiebron aan i.p.v. van buitenaf. We werken van een persoonlijk beeld naar een gezamenlijk toekomstbeeld toe, waarbij wordt afgesloten met implementatie naar de dagelijkse praktijk. Juist het stilstaan bij het verleden en de sprong naar toekomst maakt een heldere focus in het heden. Dan voelen we ons verbonden.

De opbrengst

Door het reizen in de tijd naar het verleden en de toekomst, kunnen we beter functioneren in het heden. Door te voelen waarvoor je het doet en voor wie, waar je vandaan komt en waar je heen wilt, ontstaat focus en een ruimer begrip van tijd. Het gaat stromen. Daarnaast zit er ontzettend veel power in verbeeldingskracht. Het prikkelen van de fantasie en jezelf voeden door te verbeelden leidt tot nieuwe creativiteit en ideëen.

Samen een reis maken in de tijd is het een uitstekend moment om de verbinding met elkaar te versterken. Tijdens de bijeenkomst zijn mensen meer ontspannen en is het tevens een goede oefening in doelgericht spreken en aandachtig luisteren naar elkaar.

Mogelijke opbrengst van reizen naar verleden en toekomst:

 • focus
 • ontspanning
 • voeding, inspiratie
 • innovatie, creativiteit, speelsheid
 • verbinding met je eigen inspiratiebron
 • versterken van samenzijn
 • doelgericht spreken en met aandacht luisteren naar elkaar
 • feeling met verleden en toekomstbeeld
 • implementatie naar de praktijk
 • ruimer begrip van tijd
 • weten welke beweging te maken om de volgende stap te zetten

Informeer naar de mogelijkheden, termijn en duur die voor jouw team passend zijn. 

Mijn aanbod:

Meer weten over opstellingen of corporate rituelen of het 4-seizoenenmodel?

Nieuwsgierig wat dit voor jouw organisatie en team(s) kan betekenen? Neem gerust contact op.