Meer over het 4-seizoenenmodel

Wij zijn onderdeel van de natuur. Hoe meer we vervreemden van de natuur, hoe meer we vervreemden van ons zelf. Dat beseffen we niet zo vaak. Zeker niet als we achter ons bureau zitten. Ik heb ontdekt dat het 4-seizoenenmodel ons dichter bij onze natuur, ons zelf brengt. Hieronder laat ik je zien wat dit model je brengt en hoe het voor mij bijdraagt aan een betere versie van mezelf. 

Op werk formuleren we doelen en groei in termen van lineaire groei, een stijgende lijn van alsmaar meer en meer, gericht op de korte termijn. Het gevolg is bekend. We zien vaak uitputting van mensen, burn-out, stijging verzuim, hoog vertrek en laag werkgeluk. Mensen zijn echter het belangrijkste kapitaal van je organisatie! Het kan ook anders en veel natuurlijker. Het 4-seizoenenmodel werkt cyclisch en is duurzaam voor ontwikkeling en groei. 

Duurzaam model voor ontwikkeling en groei

De natuur is wijs en veel ouder dan de mensheid. De 4 seizoenen bieden ons een natuurlijk model dat wij als mensen ook nodig hebben. De natuur slaat niet een seizoen over. Als dat wel gebeurd, raakt de grond onvruchtbaar, uitgeput en uit balans. Alle vier de seizoenen zijn even belangrijk. Zo ook voor jou, jouw team en organisatie.

Elk seizoen is even belangrijk en dient aan bod te komen om te kunnen groeien. Niet elk seizoen hoeft evenveel tijd in beslag te nemen, maar door het structureel te vergeten of negeren, raken we uit balans. En die tendens is al lang zichtbaar in onze maatschappij. Veel mensen vallen uit of voelen zich niet meer verbonden en vertrekken. 

De cyclus van de natuur is duurzaam en een natuurlijke groei proces, een levenscyclus, met een begin en een eind. Ook je team, je projecten, je producten, je organisatie zijn onderhevig aan deze natuurlijke cyclus. Als je fasen in deze cyclus integreert, dan krijg je vruchtbare grond.

Elk van de 4 seizoenen doet ertoe

Elk seizoen heeft waardevolle krachten en talenten. Alle vier zijn ze even belangrijk en kun je ze dagelijks, wekelijks, maandelijks, per kwartaal of per jaar toepassen. Of alles er tussenin. En zelfs de toekomst in. Wat jij wilt, want elk mens en elk team heeft een ritme waarin het het beste floreert voor de langere termijn. Dat is duurzame inzetbaarheid en een optimaal leefklimaat voor je jezelf, medewerkers en collega’s. Dan krijg je samen meer voor elkaar. Dan ben je duurzaam.

In een notendop houdt elk seizoen in: 

  • Lente: Innovatie- , ontwikkel- en creatietijd: inchecken en je intentie zetten. 
  • Zomer: Rijpingstijd en vieren: concretiseren en bestendigen. 
  • Herfst: Oogst-, loslaat- en integratietijd: vruchten plukken, loslaten, uitchecken. 
  • Winter: Herstel- en droomtijd: bewust jezelf voeden, ruimte maken en dromen toelaten.

Vruchtbaar en duurzaam is:

  • natuurlijk verloop 
  • open communicatie 
  • ruimte voor opladen
  • samen, gedeelde verantwoordelijkheid, circulair leiderschap
  • niet opstapelen, maar loslaten. Rond projecten en taken ook echt af. Ruim op. Maak daar tijd voor. Laat jezelf weer op. 
  • creatie- en innovatie tijd
  • rijpingstijd
  • loslaattijd
  • hersteltijd om je te voeden 

Het doorlopen van alle vier de seizoenen en het natuurlijke ritme geeft structuur, ruimte en rust voor jezelf, in teams en voor mensen in organisaties. Maak de cirkel rond en integreer cyclische groei. Vruchtbaarheid en vitaliteit is het duurzame resultaat!

Ik kan je van alles vertellen over het natuurlijke ritme en cyclus. Ik hoop dat je hierdoor al geïnspireerd bent. Wil je meer weten en ben je nieuwsgierig? Neem gerust contact op.

Wil je meer voor elkaar krijgen? Neem gerust contact met me op.