Meer over het 4-seizoenenmodel

Veel bedrijven formuleren doelen en groei in termen van lineaire groei, een stijgende lijn van alsmaar meer en meer, gericht op de korte termijn. Het gevolg is uitputting van mensen, van verzuim, vertrek en van een laag werkgeluk. Mensen zijn echter het belangrijkste kapitaal van je organisatie! Ruil lineair groeien in voor een duurzaam model door cyclisch te ontwikkelen en groeien. Dit cyclische model is het alleroudste en meest natuurlijke model dat we kennen en gebaseerd op de 4 seizoenen.

Mensen zijn het belangrijkste kapitaal

Wij mensen zijn het belangrijkste kapitaal van een organisatie! Daarom is het belangrijk dat we goed voor onszelf en elkaar zorgen. De natuur is wijs en is veel ouder dan de mensheid. De 4 seizoenen bieden ons een natuurlijk model dat wij als mensen ook nodig hebben. De natuur slaat niet een seizoen over. Als dat wel gebeurd, raakt de grond onvruchtbaar, uitgeput en uit balans. Alle vier de seizoenen zijn even belangrijk. Zo ook voor jou, jouw team en organisatie.

Elk seizoen is even belangrijk en dient aan bod te komen om te kunnen groeien. Niet elk seizoen hoeft evenveel tijd in beslag te nemen, maar door het structureel te vergeten of negeren, raken we uit balans. En die tendens is al lang zichtbaar in onze maatschappij. Veel mensen vallen uit of voelen zich niet meer verbonden en vertrekken. 

De cyclus van de natuur is duurzaam en een natuurlijke groei proces, een levenscyclus, met een begin en een eind. Ook je team, je projecten, je producten, je organisatie zijn onderhevig aan deze natuurlijke cyclus. Als je fasen in deze cyclus integreert, dan krijg je vruchtbare grond.

Elk van de 4 seizoenen doet ertoe

Elk seizoen heeft waardevolle krachten en talenten. Alle vier zijn ze even belangrijk en kun je ze dagelijks, wekelijks, maandelijks, per kwartaal of per jaar toepassen. Of alles er tussenin. En zelfs de toekomst in. Wat jij wilt, want elk mens en elk team heeft een ritme waarin het het beste floreert voor de langere termijn. Dat is duurzame inzetbaarheid en een optimaal leefklimaat voor je medewerkers. Dan krijg je samen meer voor elkaar.

In een notendop houdt elk seizoen in: 

 • Lente: Innovatie- , ontwikkel- en creatietijd: inchecken en je intentie zetten. 
 • Zomer: Rijpingstijd en vieren: concretiseren en bestendigen. 
 • Herfst: Oogst-, loslaat- en integratietijd: vruchten plukken, loslaten, uitchecken. 
 • Winter: Herstel- en droomtijd: bewust jezelf voeden, ruimte maken en dromen toelaten.

Vruchtbaar en duurzaam is:

 • natuurlijk verloop 
 • open communicatie 
 • ruimte voor opladen
 • samen, gedeelde verantwoordelijkheid, circulair leiderschap
 • niet opstapelen, maar loslaten. Rond projecten en taken ook echt af. Ruim op. Maak daar tijd voor. Laat jezelf weer op. 
 • creatie- en innovatie tijd
 • rijpingstijd
 • loslaattijd
 • hersteltijd om je te voeden 

Het doorlopen van alle vier de seizoenen en het natuurlijke ritme geeft structuur, ruimte en rust in teams en voor mensen in organisaties. Maak de cirkel rond en integreer cyclische groei. Vruchtbaarheid en vitaliteit is het duurzame resultaat!

Ik kan je van alles vertellen over het natuurlijke ritme en cyclus. Ik hoop dat je hierdoor al geïnspireerd bent. Wil je meer weten en ben je nieuwsgierig? Neem gerust contact op.

Wil je meer weten over hoe bedrijfsopstellingen de productiviteit verhogen? Of meer weten over corporate rituelen in organisaties? Onder portfolio en aanbod vind je mogelijkheden.

Wil je meer voor elkaar krijgen? Neem gerust contact met me op.