Het voelen van mijn succes, is mijn werkelijke succes!

Laatst had ik mezelf uitgedaagd door een kerstbingo te organiseren en 2 collega’s in het zonnetje te zetten door middel van een kleine ceremonie in afscheid nemen, te begeleiden. Ik houd van verbinding en grijp momenten op het werk aan om die verbinding te realiseren. Hoe ik door dit te organiseren en stil te staan bij mijn successen, gegroeid ben in leiderschap, meer mezelf kan zijn en voor mezelf zorg, lees je hieronder.

De bingo speelt met mij

De kerstbingo had ik prima voorbereid, maar ik was niet bedacht op het door elkaar heen geklets van collega’s en welk effect die rommeligheid op mij had. Zo het ging, zo zat het niet in mijn hoofd dat het zou gaan! Het was leuk, maar het leek net of de deelnemers en het spel met mij speelde i.p.v. andersom. Tijd voor reflectie. Ik voelde me na afloop niet tevreden, eerder onvoldaan. In gesprek met een leidinggevende collega, kreeg ik dat ook terug. Ik toonde te weinig leiderschap, leek overrompeld en leek op bepaalde momenten niet aanwezig. Ik had te vieren dat ik het initiatief had genomen om het te organiseren. Aan ondernemendheid geen gebrek. In de pocket!

Het roer omdraaien

Het ontevreden gevoel echter liet me niet los. Sterker nog, het zette mij in beweging. Dit ging me niet nog eens gebeuren. Voor het afscheid wat ik later die week organiseerde voor collega’s, had ik nu een duidelijk doel. Een verlangen om het anders te doen, meer bij mezelf te blijven, aanwezig te zijn en stevig te staan. Dat vraagt te aarden, te gronden, met beide benen op de grond te staan en te voelen dat die voeten er ook staan. Die focus die hieruit ontstond, hielp me.

Voelen van mijn werkelijke succes

Ik kwam enthousiast op het werk om alles klaar te zetten voor het afscheid. Het bleek dat de vorige meeting was uitgelopen en dit zou ten koste gaan van mijn tijd en werkvorm. Dat zorgde in eerste instantie voor paniek in mezelf, maar ik wist mezelf te herpakken en te gronden. Ik belde de directeur en verzocht hem om zijn afscheidspraatje naar voren te halen, zodat er ruimte ontstond voor wat ik wilde doen. Dat voelde goed. Die energie nam ik mee de sessie in. Tijdens het faciliteren stond ik er. Ik was aanwezig en bij mezelf, ik wist met welke intentie ik dit deed en waar ik naar toe wilde. Na afloop was ik trots dat het me gelukt was. Dat ik zelf kan voelen dat ik trots ben, dat is mijn werkelijke succes! Ik had geen erkenning nodig van anderen en ik haalde mezelf ook niet naar beneden.

Mijn visie op groeien is cyclisch

Door bij de ene ervaring te voelen dat het niet lukte, dat vervolgens bij te stellen naar “hier wil ik in groeien” en dat goed te regelen voor mezelf, kon ik de situatie creëren om te groeien. Na afloop voelen dat ik trots was en dat succes vieren met mezelf door erbij stil te staan en te delen met anderen, is belangrijk voor mijn groei. Dit is tegelijk een voorbeeld van mijn visie dat successen vieren niet op zichzelf staan, maar onderdeel uitmaken van een cyclus, die ik de 4-seizoenencyclus noem. Met deze cyclus gaat groeien in fasen:

  • Wat houd me bezig (winter)?
  • Waar verlang ik naar? Wat wordt mijn doel/focus? (lente)?
  • Doen, ervaren en daarna voelen. Wat is me gelukt? Welk succes heb ik te vieren (zomer)?
  • Wat heb ik geleerd (herfst)?
  • Geniet! Wat neem ik mee uit deze ervaring voor een volgende keer (winter)?

Meer voor elkaar op mijn werk

Na het voelen van mijn trots, kwam de vraag op wat heb ik geleerd? In dit geval was het een wijze les in leiderschap en bij mezelf blijven, door te voelen. Dingen lopen nooit zoals ik zou willen. Door het voelen van de onvoldaanheid, kwam ik in beweging. Een collega gaf mij een steuntje door eerlijk te zijn en vervolgens ben ik aan zet om de situatie te veranderen. Dat leidde tot het voelen van trotsheid. Dat geeft me stevigheid en meer zelfvertrouwen, wat ik weer meeneem voor een volgende situatie. Zo is de cyclus in groeien rond en krijg ik meer voor elkaar!

Bewust groeien op en in mijn werk, maakt werken voor mij leuker, uitdagender, maak ik impact en geeft me meer voldoening. Dat gun ik jou en je collega’s ook! Hulp nodig bij bewust en duurzaam groeien? Neem gerust contact met me op.

Mirjam Wittenberg

Het voelen van mijn succes, is mijn werkelijke succes!