Hoe je succesvol successen vieren inbed in je team

Ik werd laatst aangenaam verrast door een aanvraag van een team dat wel het belang van successen vieren inziet en dit ook wil vieren, maar er niet aan toekomt. Ze hebben het wel geprobeerd, maar het verwatert steeds. Dit ondanks dat het een van de 4 speerpunten is die ze met elkaar geformuleerd hebben.

In de waan van de dag begrijp ik heel goed dat het lastig is om stil te staan bij je successen. De kans is groot dat je er gewoon aan voorbij gaat als je het druk hebt. Dat is zo ontzettend jammer, omdat het samenkomen om successen te vieren veel opbrengt:

 • voldoening voelen door stil te staan bij de successen
 • verbinding met elkaar
 • oefening in kwetsbaar opstellen
 • de andere speerpunten gaan automatisch mee doen/ worden ook geactiveerd

Dat het nuttig is, is nu wel duidelijk. Hoe zorg je dan dat je succesvol wordt in successen vieren? Dat lees je in deze blog.

Successen vieren is onderdeel van cyclisch groeien

Mijn visie op successen vieren is dat dit onderdeel uitmaakt van wat ik cyclisch groeien en ontwikkelen noem. Daarmee bedoel ik dat successen vieren onderdeel is van een grotere cyclus en niet op zichzelf staat, maar voortvloeit uit een visie of doelen die geformuleerd zijn. Ik noem dit het 4-seizoenenmodel, omdat het het meest natuurlijke model is wat er is, gebaseerd op de 4 seizoenen uit de natuur. Dit model bevat 4 stadia die telkens weer terugkomen:

 • Ontwikkelen en innovatie (lente)
 • Samenwerken en vieren (zomer)
 • Evalueren en loslaten (herfst)
 • Opladen en (her)formuleren visie/nalatenschap (winter)

Het 4-seizoenenmodel

Elk individu, elk team en iedere organisatie doorloopt deze cyclus. Net als in de natuur met zijn seizoenen. Alles heeft een begin, een oorsprong, komt vanuit een idee of zaadje (winter) uit de grond en heeft de potentie een stengel te worden (lente). En als het doorgroeit, kan het gaan bloeien, vruchten maken (zomer), oogst uitgehaald worden en de bladeren weer loslaten (herfst) om weer kaal te worden (winter) en zich weer ondergronds voeden en klaarmaken voor een nieuwe lente. Dat proces is een cyclisch proces wat zich herhaald. Een hele cyclus kan een jaar zijn, zoals bij de seizoenen. Ook zijn er kleinere of grotere cycli tussendoor. De periode tussen de ene cyclus doorlopen en afronden en het starten van een nieuwe cyclus verschilt per team. Een verandering in een team kan ook impact hebben op het ritme van een cyclus.

Succesvol inbedden van successen vieren

Als je deze cyclus gaat volgen dan worden successen vieren ook ingebed. Er ontstaat een flow en het een vloeit voort uit het ander:

 • Vieren vloeit voort uit een gedachtengoed, visie of een hoger plan dat is geformuleerd. (winter).
 • Om dat te bereiken draag je allemaal bij en ontwikkel je. Hoe kun je met elkaar blijvend innoveren en werkplezier houden? Wat word je focus ? (lente).
 • Als vanzelf komen dan ook de successen naar boven (zomer). Dit is nodig voor de volgende fase.
 • Evalueren en loslaten. Wat kun je oogsten van je successen? Wat werkte wel en wat werkte niet? In het evalueren schaaf je bij en creëer je ruimte (herfst).
 • Vervolgens mag je opladen van het harde werk en jezelf weer voeden. De cyclus begint weer opnieuw door te kijken naar het hogere plan (winter).

Als je deze cyclus volgt ontstaat er flow en structuur. Het successen vieren wordt ingebed in de manier van werken. Dat is de manier om te zorgen dat je succesvol wordt in het samen vieren!

Wil je meer weten over deze cyclus groeien en ontwikkelen? Kun je hulp gebruiken bij het succesvol inbedden van successen vieren in jouw organisatie? Neem dan gerust contact met me op. Ik vertel je er graag meer over. Met de introductieworkshop 4-seizoenenmodel kun je kennismaken met deze cyclus. 

Mirjam Wittenberg, Meer voor elkaar

Hoe je succesvol successen vieren inbed in je team