Hoe verbeeldingskracht jouw team en werk prikkelt tot… [zelf invullen]

Juni ’23 – Ik zit met een team van medewerkers in een cirkel aan het water. Ik zie het groen om ons heen en hoor de vogels fluiten. Zonlicht verwarmt onze huid. Mijn hart maakt een sprongetje. In het midden van de cirkel staat een laag, rond tafeltje met daarop een glanzende steen, robuust aan de buitenkant en glad aan de binnenkant. Deze steen staat symbool voor dit team. Er zit spanning in dit team. Dat merk ik aan hoe ze op het puntje van hun stoel zitten en praten met elkaar. Het valt me op dat ik moeite heb ze te volgen. Zo snel komen de woorden uit hun mond rollen. Kun je zo luisteren naar elkaar, vraag ik me af?

“Ik ga beginnen door jullie verbeeldingskracht te stimuleren”, zeg ik hardop. “Elke uitvinding, elke verandering is ooit begonnen als een idee. Een wild idee, een fantasie. Onze fantasie hebben we nodig om te creëren. Alles wat we bedenken, start met fantasie. Alles wat we willen creëren start met een gedachte in onze geest. Het is die creatiekracht die we gaan gebruiken vandaag. Iedereen kan dat.”

Fantasie prikkelt jouw visuele toekomst

Ik lees aan hun gezichten twijfel af en zie ze denken, wat gaan we doen? Van binnen voel ik compassie en lach ik. Altijd weer die twijfels als je mensen uit hun drukke doe-modus haalt. Zeker op het werk zijn we dat niet gewend. Ik heb vertrouwen en vertel verder. “We doen wat oefeningen om meer in ons lijf te komen. Daarna gaan we een toekomstreis met elkaar maken. Daarin is het de bedoeling dat je al je zintuigen zo veel mogelijk gebruikt en open zet. Je fantasie wordt geprikkeld en jouw visuele toekomst ontvouwt zich. Vandaag ontdek je de power van creatiekracht. Als je ontspannen bent, kun je beter open staan voor je fantasie. Komt het aapje, dat op je schouders zit, naar je toe? Fluistert het wat is dit voor onzin? Zeg dan terug, ik ga toch meedoen. Ik ben nieuwsgierig. Dwalen je gedachten af, geen probleem, dat heb ik ook zo vaak. Dan voeg je gewoon weer in, waar we zijn gebleven.”

De 4 krachten van verbeelding

“Waarom, vraag je je misschien af? Het prikkelen van jouw verbeeldingskracht leidt tot veel meer dan je denkt. Ten eerste stimuleert onze fantasie en dromen over de toekomst ons creatieve brein. Dat is wat anders dan ons analytische brein die we vaak gebruiken in ons werk. Ten tweede plant je bewust een zaadje over jouw ideale toekomstbeeld. Ten derde heeft een zaadje een potentie tot boven de grond uitkomen en tot bloei komen. Zonder zaadje geen bloeipotentie. En een bewust geplant zaadje heeft meer potentie om tot bloei te komen. Ten vierde, en deze is misschien wel het belangrijkste, maak je door het gebruik van al je zintuigen je hele lijf wakker, waaronder ook je hart. En wat je creëert vanuit je hart en dus vanuit liefde, trekt liefde aan. Soort zoekt soort, zeg maar. Alles is energie. Positieve energie trekt positieve energie en dingen naar zich toe.”

Ik neem een moment pauze en kijk de groep aan voor ik verder ga met het verloop van de dag. “Na de ervaring gaan we de oogst van onze persoonlijke beelden delen met elkaar. Je zult merken dat het delen en communiceren vanuit je hart anders werkt. Zowel vanuit jou als zender als ook voor de ontvanger. En tot slot gaan jullie aan de slag met een gezamenlijk toekomstbeeld en maken we weer de koppeling naar de praktijk. Hoe klinkt jullie dit? Ik zie enkelen van jullie nog twijfelen, maar laten we het gewoon eens proberen en ervaren. Wie doet er mee?”

In mijn volgende blog kun je lezen wat de resultaten waren van dit team van deze aanpak die gericht is op voelen en daarmee van binnenuit creëren, communiceren en ook manifesteren. Een andere aanpak die leidt tot andere resultaten. Nieuwsgierig? Over 2 weken meer.

Oplaadtijd leidt tot duurzame inzetbaarheid

Met Meer voor elkaar maak ik mensen in teams bewust dat zijzelf het belangrijkste kapitaal zijn van hun organisatie. Put jezelf niet uit, volg je hart, geef je grenzen aan en laat je stem horen. Ik geloof in een natuurlijk ritme dat leidt tot #duurzameinzetbaarheid van mensen. Dat betekent dat behalve nieuwe ideeën ontwikkelen (lente) en doen (zomer) er ook ruimte mag zijn voor oogsten, ontladen en integreren (herfst) en bezinnen, dromen en jezelf voeden (winter). Dit geldt voor elke team in iedere organisatie. De natuur is wijs en oud. Ze slaat geen seizoen over. Door de cirkel rond te maken, stimuleer je de natuurlijke levensenergie van mensen en teams.

Groeien op een natuurlijke en duurzame wijze is cyclisch in plaats van lineair. Lineair leidt tot uitputting van mensen, met verzuim en hoog verloop als gevolg. Dat kost handen vol geld en bij veel uitval komt er minder van de grond. Mijn droom is dat iedereen zich thuis voelt op zijn werk, dat we onszelf kunnen zijn en ons verbonden en gesteund voelen met elkaar en de organisatie. Om samen meer voor elkaar te krijgen. Plezier, hardwerken en betekenisvol zijn, kan juist door goed voor onszelf te zorgen. Daarmee zorgen we ook goed voor onze toekomstige generaties. Daar plukt iedereen de vruchten van! Medewerker, organisatie en klant!

Vertel eens…

Nu je leest waar het prikkelen van fantasie toe leidt en hoe krachtig verbeelding is, welke zaadjes creëren jij en je team bewust om te kunnen manifesteren? En in hoeverre hebben jullie een eenduidig beeld van waar zijn we van als team? Besteden jullie bewust onder werk, tijd om te dromen en op te laden of doe je dat thuis?

Ook meer voor elkaar krijgen met jouw team? Bel of mail me gerust.
Hoe verbeeldingskracht jouw team en werk prikkelt tot… [zelf invullen]