Hoe vier je successen als er niets te vieren valt?

Successen vieren ook als er niets te vieren valt- Buro Sprint helpt successen te realiserenLaatst ontving ik enkele goede vragen van een teamlid. Kun je ook successen vieren als er niets te vieren valt? Wat als het niet goed gaat? Hoe pak je het dan aan of laat je dit moment voorbij gaan?

Wat is successen vieren?

Successen vieren houdt voor mij in: stilstaan bij wat er bereikt is in plaats van wat er nog niet is bereikt. Het maakt positieve energie vrij, zodat mensen vol enthousiasme aan het werk gaan. Er is  altijd iets dat bereikt is, waar men trots op is, hoe klein dat ook is. Het bewust richten van de aandacht op wat er bereikt is en wat er goed ging versterkt het wij-gevoel. Dit grotere wij-gevoel en de positiviteit leiden sneller tot betere prestaties.

Wat als… er geen trots is

Het kan zijn dat er geen reactie komt op de vraag: ‘Waar ben je trots op?’ Het woord trots kan antwoorden doen stagneren. Door de vraag anders te stellen, help je de ander om wel een antwoord te vinden. Bijvoorbeeld door aan te geven wat men geleerd heeft of wat er gelukt is. Dan komen de antwoorden en de stroming op gang.

Wat als…de aandacht gaat naar wat niet gelukt is

Wat als je bij elkaar bent en de aandacht als vanzelf weer naar hetgeen nog moet gebeuren of wat nog niet gelukt is gaat? Kennelijk zijn er nog zorgen die aandacht behoeven. Door te zeggen dat je een ronde doet waarbij mensen hun zorg mogen uitspreken, los je dit op. Daarna pak je door en doe je een rondje over wat gelukt is. De zorgen zijn geuit en dat wat gelukt is, stimuleert de positiviteit in de groep.

Wat als… men klaagt

Aandacht besteden aan het klagen in het team, kan heel bevrijdend werken, is mijn ervaring. Dit vergt wel begeleiding, om te voorkomen dat mensen blijven hangen in deze energie of omdat ze bang zijn dat ze op hun donder krijgen als ze open zijn. Veiligheid is dan belangrijk. Maak een combinatie van klagen en successen vieren. Bijvoorbeeld door in een cirkel te gaan staan en te beginnen met een rondje klagen. Een ieder die wil mag zijn hart luchten. Vervolgens blaas je allemaal tegelijk een ballon op en laat deze weer leeglopen. Dat levert plezier op en representeert het loslaten van de negatieve energie. Ga dan door met een rondje trots zijn, zodat de positiviteit de aandacht krijgt. Gegarandeerd dat je mensen dan lekkerder aan de slag gaan.

Meer uit de bijeenkomst halen

Wil je nog meer uit de bijeenkomst halen? Hier volgen mijn tips. Laat mensen doorvragen en aangeven hoe ze het hebben aangepakt en wat ze ervan hebben geleerd. Of laat ze anderen bedanken die hen geholpen hebben. Dat geeft een extra boost aan het wij-gevoel in het team. Mijn laatste tip, maak de bijeenkomst leuker en vergroot de betrokkenheid met fun en actief zijn. Denk aan het gebruik van een balletje (staand gooien), het aansteken van kindersterretjes of proosten met bubbelchampagne. 

Benut het samenzijn

Wat ik dus aanraad, is dat je het geplande moment waarop je successen viert altijd moet pakken met je team. Het stilstaan bij gevoel, positief dan wel negatief, is nuttig en dat mag gezien en gezegd worden. Dat samen delen zorgt ervoor dat de energie weer kan stromen en mensen weer aan de slag kunnen. Daaruit volgt dan de snelheid om te presteren. Boek de winst van successen vieren al in 15 minuten.

Wil je de waarde ervaren voor een positiever wij-gevoel en betere prestaties voor jouw team? Kun je hulp gebruiken bij het verhogen van de effectiviteit van de bijeenkomst? Neem dan vrijblijvend contact met me op. 

Nieuwsgierige groet,

Mirjam de Nooij-Wittenberg | 06 48 42 02 00

Hoe vier je successen als er niets te vieren valt?