Leer loslaten, creëer ruimte en rust in je team

Loslaten kennen we in werk in de vorm van evalueren en afronden van projecten. Deze input is belangrijk om continue te verbeteren en te leren. Toch nemen we op het werk al nauwelijks tijd om te evalueren, laat staan om echt stil te staan bij wat we willen loslaten, zodat ruimte mag ontstaan voor iets nieuws. We zijn heel goed in blijven rennen en doen.

Kijk eens naar de natuur. De natuur doet het heel bewust. In de herfst, na het oogsten van de vruchten, vallen de bladeren van de boom en wordt de boom kaal. Alle energie gaat weer naar de wortels, onder de grond om te voeden. Dit natuurlijke seizoensritme zijn we kwijt in veel organisaties. We zijn alsmaar bezig met het doen en willen dan blijven shinen, zonder ons te voeden.

Maak in je team tijd en ruimte om los te laten en te integreren i.p.v. alleen hard te werken. Veel bedrijven ambiëren een constant stijgende groeilijn, die steeds meer van ons vraagt en tot uitputting leidt. Vertrek en verzuim is het gevolg in plaats van duurzame inzetbaarheid. Het kan ook anders!

Organisaties met een natuurlijk evenwicht en die kwaliteit van leven en werken bieden voor hun mensen. Want mensen zijn het belangrijkste kapitaal van een bedrijf! Het cyclische model is gericht op een natuurlijk evenwicht, wat leidt tot duurzame inzetbaarheid van je mensen.

Samen delen, wetende dat je er niet alleen voor staat – Marjon Meulenbrugge

Loslaten met corporate rituelen

In een verbindende bijeenkomst versterk ik teams en organisaties door te leren loslaten en ruimte te creëren. Dat omvat veel meer dan alleen je taken afronden. Het gaat ook om terugkijken en verlies van mensen, kennis, visie. Denk aan momenten van vertrek van mensen of oprichter(s), maar ook bij fusie of overname. Ook minder grote gebeurtenissen kunnen aanleiding zijn om bij elkaar te komen. Soms zitten teams met een erfenis van vorige teamleden. Soms ben je uitgepraat en is er iets anders nodig om tot hernieuwde samenwerking te komen. Alleen al een goede reden is om je team energieker te maken, omdat de levenstroom wakker wordt.

De mensen voor jou hebben jouw team neergezet. De oprichters hebben het zaadje geplant. Deze oorspronkelijke verbondenheid weer aan te wakkeren, leidt tot hernieuwde energie! De unieke levenstroom die in mensen zit en daarmee in een team, gaat weer stromen. Ik gebruik daarvoor corporate rituelen. Je kunt daarbij denken aan een transformatieritueel, overgangsritueel of afscheidsritueel.

Rituelen zijn holistische ervaringen. Ze spreken de hele mens aan, verbinden het hart en het verstand. Dat maakt ze geschikt voor elke organisatie en ieder mens! We hebben allemaal behoefte aan zingeving, verbondenheid en dat we nuttig bezig zijn met plezier en ons vitaal voelen. Dat is zo oud als de mensheid zelf. Rituelen helpen teamleden krachtiger met zichzelf, elkaar en de missie van de organisatie te verbinden. Ze helpen ook om verandering te versnellen en integreren.

Door in de groep de persoonlijke ervaring uit te spreken, versterkt het samenzijn. En andersom: door het samen uitvoeren van een ritueel versterkt een ritueel de persoonlijke betrokkenheid.

De opbrengst

In een loslaatritueel kunnen de volgende elementen worden aangeraakt:

  • versterking van het samenwerken en verbondenheid door co-creatie en delen van ervaringen
  • vergroten bewustzijn
  • prikkelen van het communiceren met elkaar: aandachtig luisteren, doelgericht spreken
  • creativiteit
  • lichtheid en maakt ruimte voor iets nieuws
  • geeft oud zeer een plek
  • voelbaar maken van missie persoonlijk/ team/ organisatie
  • steun voelen
  • weten welke beweging te maken om een volgende stap te zetten

Integreren in de praktijk

Daarnaast kunnen we ook bewust aandacht besteden aan tijd maken om los te laten in de praktijk. Dat zijn praktische tools zoals een checkin en checkout voor jezelf dan wel gezamenlijk. Afhankelijk van de behoeften maken we plan. Wil je meer verbinding in jouw team, dan raad ik je zeker aan om dit ritueel te doen, zodat je de cirkel rond maakt en de grond weer vruchtbaar.

Een voorbeeld van een afscheidsritueel vind je in mijn portfolio. In deze blog beschrijf ik een overgangsritueel. Uitgebreide informatie over corporate rituelen heb ik ook beschreven. Of kijk eens bij mijn aanbod aan verbindende bijeenkomsten. 

Meer weten wat leren loslaten voor jouw team kan betekenen? Bel of mail me.
Leer loslaten, creëer ruimte en rust in je team