Maak de cyclus rond! Op naar een vruchtbaar en vitaal team!

mei ’23 Organisaties met een NATUURLIJK evenwicht en die kwaliteit van leven en werken bieden voor hun mensen, zijn #duurzame organisaties. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van een bedrijf! In plaats van lineair te groeien, introduceer ik het #cyclische model dat gericht is op een natuurlijk evenwicht. Door alle 4 de seizoenen in je team in te zetten, ontstaat rust, ruimte en focus. Maak de cyclus rond en integreer alle seizoenen voor een vruchtbaar en #duurzaaminzetbaar team.

Tijd voor de toekomst = voeding voor je team 

Elke uitvinding en elke verandering is eerst bedacht door onze #verbeeldingskracht. Alles begint met een zaadje in de gedachte van iemand! Ook in onze drukke werkomgeving is voeding nodig om deze verbeeldingskracht te stimuleren en onszelf te blijven voeden. Wat alsons team… vul zelf maar aan. De natuur slaat geen enkel seizoen over. Als ze dat doet, raakt ze uit balans. Lees verder hoe ik voor de jubileum dag van NTP een toekomstreis begeleidde en wat de oogst was.

Hoe maken jullie tijd om jezelf te voeden, te herstellen en te dromen? Hierbij stil staan, helpt je beter contact te maken met Waar zijn we van als team.

Je hele lijf AAN = productiever

Op werk doen we veel met ons hoofd. We zijn echter wezens met gevoelens en een heel lijf. Dat dus meenemen verrijkt ons werkende leven. Gebruiken jullie bij de #checkin / dagstart ook je handen door met een pen te tekenen of te dobbelen? Of zelfs je hele lijf mee te nemen door te stretchen of te dansen? Beetje wennen misschien, maar wel lekker. Hoe meer je lijf AAN is, hoe productiever je kan zijn. En het geeft vaak nog plezier ook! Met elkaar, maar ook als je voor je zelf even voelt en naar binnen gaat. Voel je de geluk hormonen stromen? Probeer het gewoon. Bij inchecken of uitchecken. Of tussendoor.

Ronduit communiceren vanuit ons hart

Op werk praten we vaak functioneel en zitten we tegenover elkaar. Een hele andere manier van verbinden is zittend in een cirkel. Onze voorouders zaten in een cirkel, rond het vuur. Het vuur bracht hen veiligheid, licht en warmte. Een cirkel geeft een bepaalde dynamiek, die vandaag de dag nog steeds voelbaar is. In een workshop die ik laatst gaf, stond communiceren vanuit het hart centraal terwijl we zaten in een cirkel. Een speels dialoog dat leidde tot:

  • aandachtiger luisteren, met minder oordelen
  • meer zachtheid voor je jezelf en dat wat je wil zeggen
  • gericht spreken; er werd gezegd wat gezegd mocht worden
  • plezier

Meer weten over deze cirkelvorm van dialoog met elkaar?

Wat zou voor jullie een goed moment zijn om in een cirkel te gaan zitten, zodat er meer verbinding ontstaat? Wil je meer weten over het gebruik van een talking stick? Neem gerust contact met me op.

Ra, ra, wie ben jij collega?

Komen jullie naar kantoor om functionele zaken te bespreken? Wie is je collega eigenlijk als persoon? Herken je dat als je dan een borrel houdt dat altijd dezelfde personen bij elkaar staan in gesprek? Word het niet eens tijd om elkaar beter te leren kennen en meer interactie toe te voegen?

Idee 1: Vraag iedere collega 1 vraag te bedenken waar ze echt nieuwsgierig naar zijn om te weten van een collega. Stop al die vragen in een kletspot en speel met elkaar.

Idee 2: Gesprek op sokken: Een leuke aanleiding om elkaar beter te leren kennen is over jezelf te vertellen adhv je sokken of schoenen. Dat is een keer wat anders dan de sleutelbos introductie of die gekke kersttrui.

Plezier gegarandeerd. En wie weet groeit hieruit wel een wekelijks of maandelijks ritueel.

Maak kennis met de natuurlijke cyclus van jouw team

Kun je in jouw team meer rust, ruimte en focus gebruiken? Ik introduceer het 4 seizoenenmodel dat zorgt voor een natuurlijk evenwicht. Net als de natuur 4 ritmes heeft om vruchtbaar te blijven, zo hebben ook wij mensen in het werk een natuurlijk ritme wat zorgt voor #duurzameinzetbaarheid van ons belangrijkste kapitaal: MENSEN! In een notendop houdt elk seizoen in:

  • Lente: Innovatie-, ontwikkel- en creatietijd
  • Zomer:  Doen!, rijpingstijd en successen vieren
  • Herfst: Oogst-, loslaat- en integratietijd
  • Winter: Herstel- en droomtijd

Alle seizoenen horen aan bod te komen voor een vruchtbaar team. Maak de cyclus rond. Nieuwsgierig? Wil je meer weten over dit cyclische model, neem dan contact met me op. Verander natuurlijkerwijs je team. Creëer meer teamverbinding.

Nieuwsgierig? Wil je meer weten, neem dan contact met me op via 06 48 42 02 00 of mail naar mirjam@meervoorelkaar.com
Maak de cyclus rond! Op naar een vruchtbaar en vitaal team!