Maak de cyclus rond! Op naar een vitaal team

Ben je als leidinggevende de grip op je team kwijt? Is er te veel verloop en onrust? Ben je volop aan het rennen? Of ben je een vakman of -vrouw maar geen manager? Heb je onvoldoende tijd in je agenda of weet je niet precies hoe nu verder met de groei van je team? Heb je geen rust aan je hoofd, wel een visie op papier? Wil je als oprichter of eigenaar je legacy bewaren en goed achterlaten?

Of ben je als team met elkaar kwijt waar jullie van zijn? Zijn er veel wisselingen geweest van mensen of management of veel veranderingen meegemaakt en is er sprake van verandermoeheid? In hoeverre ken je je collega’s na het thuiswerk coronatijd nog? Kom je veel functioneel bij elkaar en mis je iets anders? In hoeverre voel je steun van elkaar? Kan je open communiceren als team? 

Ongeacht wat de oorzaak ook precies is, wat je wel weet is dat het beter kan. Dat jullie dat verdienen. Een team dat weer in balans is. Waar rust is en focus, waar mensen met plezier werken. Maak kennis met het natuurlijke ritme van je team, zodat de grond weer vruchtbaar wordt. 

Mensen zijn het belangrijkste kapitaal

Wij mensen zijn het belangrijkste kapitaal van een organisatie! Daarom is het belangrijk dat we goed voor onszelf en elkaar zorgen. De natuur is wijs en is veel ouder dan de mensheid. De 4 seizoenen bieden ons een natuurlijk model dat wij als mensen ook nodig hebben. De natuur slaat niet een seizoen over. Als dat wel gebeurd, raakt de grond onvruchtbaar, uitgeput en uit balans. Alle vier de seizoenen zijn even belangrijk. 

Zo ook voor jou, jouw team en organisatie. Maak de cyclus rond! Elk seizoen is even belangrijk en dient aan bod te komen om te kunnen groeien. Niet elk seizoen hoeft evenveel tijd in beslag te nemen, maar door het structureel te vergeten of negeren, raken we uit balans. En die tendens is al lang zichtbaar in onze maatschappij. Veel mensen vallen uit of voelen zich niet meer verbonden en vertrekken. 

Elk van de 4 seizoenen doet ertoe

Elk seizoen heeft waardevolle krachten en talenten. Alle vier zijn ze even belangrijk en kun je ze dagelijks, wekelijks, maandelijks, per kwartaal of per jaar toepassen. Of alles er tussenin. En zelfs de toekomst in. Wat jij wilt, want elk mens en elk team heeft een ritme waarin het het beste floreert voor de langere termijn. Dat is duurzame inzetbaarheid en een optimaal leefklimaat voor je medewerkers. Dan krijg je samen meer voor elkaar.

In een notendop houdt elk seizoen in: 

 • Lente: Innovatie- , ontwikkel- en creatietijd: inchecken en je intentie zetten. 
 • Zomer: Rijpingstijd en vieren: concretiseren en bestendigen. 
 • Herfst: Oogst-, loslaat- en integratietijd: vruchten plukken, loslaten, uitchecken. 
 • Winter: Herstel- en droomtijd: bewust voeden, ruimte maken en dromen toelaten.

Het natuurlijke ritme van jouw team

Wil je ook naar meer balans? Dan zul je moeten gaan ontdekken met elkaar waar iedereen zit in het team. Hoe gaat het nu? Welk seizoen is favoriet en waar wordt aan voorbij gegaan? Dat kan zowel een seizoen zijn als bepaalde gebeurtenissen of gevoelens. Alles heeft een plek nodig. Een optimaal duurzaam team, is een team met open communicatie, waarin je je thuisvoelt en dingen besproken worden. Open communicatie is luisteren met aandacht en doelgericht spreken. Leiderschap kan circuleren. Spreken vanuit zachtheid voor jezelf. Dat kost misschien in het begin wat tijd, maar levert wel degelijk vruchtbare mensen en samenwerkingen op!

Vruchtbaar en duurzaam is:

 • natuurlijk verloop 
 • open communicatie 
 • ruimte voor opladen
 • samen, gedeelde verantwoordelijkheid, ciculair leiderschap
 • niet opstapelen, maar loslaten. Rond projecten en taken ook echt af. Ruim op. Maak daar tijd voor. Laat jezelf weer op. 
 • creatie- en innovatie tijd
 • rijpingstijd
 • loslaattijd
 • hersteltijd om je te voeden 

Het doorlopen van alle vier de seizoenen en het natuurlijke ritme geeft structuur, ruimte en rust in teams en voor mensen. Maak de cirkel rond en integreer cyclische groei.

Ik kan je vanalles vertellen over het natuurlijke ritme en cyclus. Ik hoop dat je hierdoor al geïnspireerd bent. Wil je meer weten en ben je nieuwsgierig? Ik organiseer verbindende bijeenkomsten voor teams en professionals waarin deze cyclus de basis is. Vruchtbaarheid is het resultaat!

Wil je meer voor elkaar krijgen? Neem gerust contact met me op.