Omdoen: supersnel teamsuccessen vieren

De meeste teamleiders weten dat stilstaan bij successen waardevol is. Dit echter ook doen – stilstaan – is andere koek. Veel communicatie in bedrijven gaat over dat wat er nog gebeuren moet, dat wat nog niet gelukt is, of dat waarin iemand tekort schiet. Vooral gericht dus op resultaten, die nog niet bereikt zijn. Wat zou er gebeuren als we naast ‘omdenken’ ook ‘omdoen’? Voorbij het weten dat stilstaan bij successen waardevol is en echt gaan doorpakken en doen. De aandacht bewust richten op wat er al bereikt is. De waarde ervaren welke dit heeft voor het wij-gevoel, de positiviteit en betere prestaties. Welk resultaat zou dat geven bovenop reeds bereikte resultaten? Supersnel teamsuccessen vieren is een kwestie van omdoen.

Boek de winst al in 15 minuten

Denk je eens in: Met 10 personen kost het slechts 15 minuten om stil te staan en terug te blikken op wat al bereikt is. De eerste keer dat je dit stilstaan doet met je team, zijn ze meer gericht op zichzelf en luistert nog niet iedereen naar elkaar. Toch boek je winst. Voel maar eens, al staande hardop tegen jezelf zeggen waar je trots op bent. Dat geeft positieve energie door je hele lichaam. Het maakt dat je weer zin hebt om verder te gaan of de dag voldaan kan afsluiten. Dat komt door de positiviteit én het strekken van de benen. Je hele lichaam doet even mee in plaats van alleen je hoofd. Deze energie bereik je wanneer je deze oefening alleen doet.  Stel je voor dat je dit samen doet, dat voelt nog krachtiger!

Bewust van het verrichtte werk

Samen successen vieren is krachtig. Maar het kan nog intenser. Zoals goede marketeers zeggen, zit de kracht juist in de herhaling. Structureel successen vieren maakt dat teamleden beter naar elkaar luisteren en informatie delen. Ze worden bewuster van de hoeveelheid werk die ze samen verrichten én samen oplossen. Mensen gaan weer fris aan de slag en voldaan naar huis. Het is een kwestie van doen.

Er vanuit gaande dat je nu weet hoe waardevol het is, staat hieronder hoe je dit op een eenvoudige manier kunt doen. De tijd die nodig is bedraagt slechts 15 minuten bij een team van 10 personen. Het mooie is dat je gelijk kunt inbrengen wat jou al gelukt is en daar mag je trots op zijn!

 Aanpak om in 15 minuten teamsuccessen te vieren*

  1. Kom met elkaar in de kring staan (1 min)
  2. Geef aan wat de bedoeling is. In plaats van ons te richten op wat we nog moeten doen, gaan we allemaal om de beurt positief terugkijken op de week. Op wat ons al gelukt is. (15 sec.)
  3. Neem allemaal een situatie in gedachten waar je trots op bent/ wat je gelukt is. Laat goed of fout los. (2 min).
  4. Vraag wie er wil beginnen. Anders begin je zelf. Ik ben trots deze week op…/ het is me gelukt om… (1 min p.p. x 10 p = 10 min). Gebruik een stopwatch en stel in op 1 minuut per persoon.
  5. Degene die heeft gesproken geeft de beurt aan de ander (15 sec). Gebruik eventueel een balletje dat je gooit naar de volgende.
  6. Als iedereen is geweest, voel dan met z’n allen de positieve energie even na (1 min).
  7. Ga weer fris aan de slag en/of voldaan naar huis (1 min).

Hulp gebruiken bij successen vieren en teambuilding?

Wil je deze oefening met je team uitproberen? Laat me weten wat het betekende in de groep en wat het voor het team opleverde bovenop reeds bereikte resultaten. Kun je wat hulp gebruiken bij het vieren van successen en wil je op een snelle manier bouwen aan het wij-gevoel waardoor betere prestaties het gevolg zijn? Met Buro Sprint – Meer voor elkaar werk ik aan een goede teambuilding die leidt tot betere prestaties. Neem vrijblijvend contact met me op.

Nieuwsgierige groet,

Mirjam de Nooij-Wittenberg |  06 48 42 02 00

*gebaseerd op een team van 10 personen

Omdoen: supersnel teamsuccessen vieren
Getagd op: