De ontwikkeling van Meer voor elkaar

Meer over mirjam | Buro Sprint Meer voor elkaarIk ben Mirjam Wittenberg, eigenaar van Meer voor elkaar (voorheen Buro Sprint). Hieronder lees je mijn unieke verhaal van ontwikkeling en hoe Meer voor elkaar tot bloei is gekomen.

De korte versie: Verbinding met mezelf heeft ertoe geleid dat ik me meer verbonden voel met mijn omgeving. Meer liefde en compassie voel. Een wezenlijk en stevig gevoel van erbij horen en er mogen zijn. Meer van betekenis kan zijn en zinvoller bijdraag. Met mijn werk, voor deze samenleving en volgende generaties. 

Ik voel me minder snel in gesprekken persoonlijk afgewezen. Ik kan dus beter omgaan met mijn angst. Van daaruit communiceer ik anders. Inspiratie, voldoening, zelfvertrouwen. Ik voel beter aan wat er speelt, durf te handelen en uit te spreken. Ik voel me meer mezelf en vanuit dat vertrekpunt profiteren al mijn relaties mee. Dat is echt wel eens anders geweest. Niet alleen mijn communicatie is veranderd. Ik voel me meer verbonden met een groter geheel en de natuur. Ik heb het natuurlijke ritme in mezelf weer gevonden om vruchtbaar te zijn. In mijn uitgebreide verhaal hieronder lees je meer erover.

Gevormd door ondernemende ouders

Als oudste dochter groeide ik op in een ondernemersgezin. Het aannemers- en transportbedrijf van mijn ouders zat aan huis, in het Brabantse Oss. Dat betekende dat alles wat in het teken stond van de zaak ook aan de keukentafel besproken werd. Wij aten letterlijk met de werklui aan tafel. Dat heeft me gevormd.

Aan de ene kant betekent een zaak aan huis, een gemis aan emotionele steun en aandacht voor het gezin. Dat heeft tot op de dag van vandaag nog steeds invloed op me, zoals je zult lezen in mijn verhaal hieronder. Aan de andere kant heb ik ook positieve vaardigheden ontwikkeld. Bijvoorbeeld mijn resultaatgerichtheid en mijn oppakmentaliteit. Niet alleen praten maar vooral ook doen! Ook de blik om vanuit een werkgever de zaken te bekijken, als ook klantgerichtheid is me met de paplepel ingegoten.

Communicatie – projectleider – teamleider 

Gratis Strategie gesprek | op koers blijven met Buro SprintDe studies Communicatie (Fontys hbo) en Bedrijfscommunicatie & digitale media (UvT) waren voor mij de opleidingen die aansloten bij mijn interesses. Ik was eager to learn en fietste met goede zin en gemak door deze opleidingen.

Mijn carrière in een notendop: Het jasje van communicatiespecialist werd al snel te klein voor me. Ik groeide door naar projectleider internetprojecten en wist specialisten samen te brengen en projecten tijdig af te ronden. Ook was ik 5 jaar lang teamleider, zoals TL functioneel beheer internet, TL redactie en TL klantenservice. Samen met een team van specialisten wist ik de teamprestaties keer op keer te verbeteren. 

Thuis in alle branches, van mkb tot multinationals

Bij veel bedrijven zocht ik (onbewust) naar steun en erkenning. Het gemis hiervan maakte dat ik in relatief korte tijd ook weer vertrok. Ook heb ik regelmatig ervaren op onverwachte momenten niet verlengd te worden. De verbinding van erbij horen, waar ik zo naar zocht, werd verbroken. Dat telkens opnieuw beginnen maakt mij heel veerkrachtig en zorgde voor een pad waarin ik uitgedaagd werd autonomer te worden. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik veel organisaties heb gezien. Van kleine 5 persoons (MKB) bedrijven tot grote afdelingen in multinationals. Van profit tot non-profit, ik heb er gewerkt bij afdelingen met allerlei professionals (afdelingen als marketingcommunicatie, ict, internet,  functioneel beheer, redactie en grafische vormgeving, klantenservice) tot en met vrijwilligers. Kijk op Linkedin voor mijn uitgebreide cv.

Ontwikkeling en vervolgopleidingen

In 2014 liep ik vast en ben ik gaan stilstaan en werken aan mezelf. Ik wist de steun en erkenning langzaamaan meer uit mezelf te halen. Hoe meer ik van mezelf begon te houden, hoe positiever ik werd en hoe meer tevreden ik in het moment kon zijn. Tegenwoordig voel ik me trots zonder waardering van anderen nodig te hebben.

In 2015 heb ik Buro Sprint opgericht. In 2021 heeft de naam Buro Sprint plaats gemaakt voor Meer voor elkaar. Het sprinten maakte plaats voor vertragen. Ook heb ik mezelf verrijkt met de volgende opleidingen en workshops:

  • Creatief denktrainer en coach, Academie voor innovatief trainen (2015)
  • De kunst van het faciliteren, Han Verhoeven (2019)
  • Teamcoachtechnieken, School voor Coaching (2020)
  • Vertrouwenspersoon (2021) via Van Oss & Partners (hier doe ik overigens niets meer mee. Dit bleek niet mijn richting te zijn)
  • Systemisch en intuïtief coach & organisatieopsteller middels de jaaropleiding bij Hylke Bonnema (2020-2021).
  • Essentials van corporate rituelen, Corporate rituals (2022)
  • Stembevrijdingsessies bij Agnes Bergmeijer en 1x bij Chantal Goossens (2021 en 2022)
  • Natuurwijsheid en sjamanisme voor coaches, Corporate rituals (april 2023)
  • Het medicijnwiel, Corporate rituals (april 2023)

Mijn proces van vallen en opstaan

Ondernemerschap is een mooi proces van persoonlijke ontwikkeling. Nu komt het op jezelf aan. Een leerproces van vallen en opstaan en jezelf leren liefhebben. Dat ging niet van een leien dakje. Het ondernemerschap heb ik gecombineerd met banen in loondienst ernaast. Dit leek een tijdje goed te gaan, maar toch bleef ik een onvervulde leegte voelen i.p.v voldoening. Ik kreeg steeds vaker het gevoel dat er iets mis met me was. Ik kon ook niet goed voelen en uiten van emoties. Ik kon ook niet zeggen waar ik van was. Bij een pitch geven blokkeerde ik. Wat was dat voor gek patroon dat ik telkens niet verlengd werd? Hoe kreeg ik, in mijn ogen, zo weinig, voor elkaar? Ik ging op onderzoek uit.

Op zoek naar de schatkist in mezelf

Vooral de opleiding tot systemisch coach en organisatie opsteller heeft me veel inzichten gebracht. Ik kwam dichterbij mezelf, bij mijn gevoelens. In deze opleiding heb ik veel oude patronen en blokkades die me tegenhielden te floreren opgeruimd. Blokkades waarvan ik me niet bewust was en die ik ook meenam uit het familiesysteem. Hier ontdekte ik dat ik er diep van binnen niet mocht zijn van mezelf. Ik was een hele goede doener, maar de zijnskant was heel klein.

Voor mij werd helder dat ik doordat ik ervan overtuigd was dat ik er niet mocht zijn, dit mij telkens weer bracht naar het punt waarop dit waarheid werd door organisaties die me afwezen. Vervolgens ging ik altijd als een kip zonder kop verder solliciteren, ik ging maar door, om de gevoelens van schuld, schaamte, boosheid en verdriet uit de weg te gaan. Om het ongemak van geen baan en puur zijn maar niet te hoeven voelen. Dit ging ik, jaar in jaar uit, uit de weg. Het leven bracht mij telkens op dit kruispunt, maar ik wilde niet voelen en mijn angsten hierin aankijken. In plaats daarvan regelde ik zo snel als kon een nieuwe baan en klemde ik me vast in de hoop dat ik binnen een organisatie er wel mocht zijn. Ik zocht het buiten mezelf. Echter daarin zat niet de oplossing. 

De ommekeer

Als kind in een ondernemersgezin miste ik veel emotionele steun. Ik had geleerd mijn gevoelens te onderdrukken en mijn mening deed er niet toe. Ik had bedacht: ik doe er niet toe, ik mag er niet zijn. Zo was ik opgegroeid. Dat was hoe mijn ouders dat deden. Ze hebben gegeven wat ze konden geven. Alleen ik had er in mijn werk(relaties) en loopbaan geluk last van. Door alsmaar niet verlengd te worden, werd mijn zelfvertrouwen ook kleiner. Wel ging ik vaak sneller door het rouwproces wat erbij hoort heen. En het gaf mij ook altijd een drive, een aanzet tot ontwikkeling van mezelf. Het was de motor in mijn ontwikkeling.

Echter het is ongezond om niet bij je gevoelens te kunnen en ze niet te durven uiten. Doordat ik zo graag bij een organisatie wilde blijven ging ik in de pas lopen. Dit lage zelfvertrouwen en aanpassen aan de organisatie, uit angst om ontslagen te worden, zorgde ervoor dat ik niet de potentie liet zien die er werkelijk in me zit. Ook negeerde ik mijn gevoelens. Ook al voelde ik dat ik het niet leuk vond, dan nog ging ik het gesprek niet aan. Zo graag wilde ik blijven, dat anderen voor mij moesten beslissen dat je niet (meer) op je plek zit. Ik had de kracht niet om de beweging zelf te maken.

Toegang hebben tot je emoties is belangrijk. Emoties sturen je, geven richten aan, zorgen dat je kan verbinden en verrijken. Je emoties vertellen je wie belangrijk voor je is, wat belangrijk voor je is en waarom. Dit is een onmisbaar innerlijk kompas. Het mooie ervan is, dat ondanks dat het stuk is, je zelf aan het stuur kunt gaan zitten om het te helen. 

Famlie- en organisatie opstellingen hebben mij daarbij geholpen. Het is voor mij het middel om te voelen en mezelf weer een heel mens te maken. Opstellingen maken zichtbaar wat er binnenin je leeft. Door te voelen kreeg ik meer verbinding met mezelf. Ik vertrek nu vanuit mezelf. Ik voel mijn eigen kracht, ik vertrouw op mezelf en op het leven. Ik ben precies op de juiste plek. Ik mag er zijn. Ik ben niet meer bang om afgewezen te worden. Die angst is er nog wel, dat gaat niet over, maar die leeft naast mij, het is een metgezel geworden in plaats van een kwellende schaduw.

Ik mag er zijn. Vanuit dat vertrekpunt ga ik over tot doen. Vanuit die verbinding communiceer ik makkelijker met mijn omgeving. Daar profiteert mijn hele omgeving van. Ikzelf op de eerste plaats, en vervolgens mijn man en dochter, familie, vrienden en mijn werkrelaties.

Resultaat: Meer voor elkaar

Contact met Buro SprintMet alle opleidingen en werkervaring coach ik mensen die met werkgedoe worstelen, middels opstellingen, zodat ze weer de verbinding gaan voelen met zichzelf en bewuste keuzes kunnen maken. Niet van buiten onszelf, maar binnen in onszelf liggen de antwoorden en de kracht om te bewegen en veranderen. Als je verandert, dan verandert jouw omgeving ook. Ook jij mag er zijn, met al je gevoelens. Vanuit dat vertrekpunt kun je ook makkelijker verbinden met anderen en krijg je meer voor elkaar.

Omdat ik de verdieping in mezelf opzoek, kan ik deze ook steeds meer geven. Mijn eigen wijze pad geeft steeds meer voldoening, verbinding en diepgang. Ik voel me verbonden met mezelf en kan daardoor verbinden met mijn omgeving en de natuur. Zo binnen zo buiten! 

Als eigenaar van Meer voor elkaar, kijk ik anders, fijner, fris en neutraal, juist omdat ik geen onderdeel uitmaak van je team en organisatie. Mijn manier is speels, luchtig en van het samen doen. Ik ben een verbinder. Specialisten heb ik om me heen nodig om meer voor elkaar te krijgen, te blijven leren en groeien. Ik ben zelfs zo flexibel dat ik mijn eigen team van experts met me meeneem als de situatie daarom vraagt. Een breed netwerk van professionals, is mijn achterban, zoals het collectief Wijzijnvanklei en Stichting Reconnect Company

Kijk op Linkedin voor mijn uitgebreide cv.

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal,

Nieuwsgierige groet,

Mirjam Wittenberg

Meer weten? Bel 06 48 42 02 00 of mail naar mirjam@meervoorelkaar.com voor mogelijkheden.