Afscheidsritueel van een businessvriendin versterkt samenzijn

Op 13 juni mocht ik voor 4 ondernemers een afscheidsritueel begeleiden van hun businessvriendin. De vriendin was plotsklaps overleden en zij hadden behoefte om stil te staan bij haar, hun rouw een plek te geven en hier met elkaar bij stil te staan.

Samen hebben we het ritueel vormgegeven. De dag/ avond, de plek, het altaar en de persoonlijke items die zij mee konden brengen waren zorgvuldig gekozen. Ik heb een structuur aangebracht, een programma, waardoor zij zich konden overgeven aan het her-inneren van deze dame en onderneemster. Daarin gebruik ik als basis het wiel, levenswiel, of wiel van de 4 seizoenen.

Samen delen, wetende dat je er niet alleen voor staat – Marjon Meulenbrugge

Structuur met het wiel als basis

We begonnen in de zomer. Hierin stonden we stil bij de huidige relatie en samenwerking door met elkaar verhalen te delen wie ze was. Ieder van ons heeft een ander beeld opgebouwd. Vervolgens schreef iedere deelnemer een ode, een eerbetoon. Wat heb je van de overledene geleerd?  Welke vruchten heb jij geplukt uit jullie relatie? Na het delen hiervan, zijn we verder gegaan met loslaten. Op een blokje hout mocht men een wens schrijven voor haar of iets wat je zelf wilt loslaten (herfst). Een voor een werd dit in het vuur gebracht. Terwijl het vuur brandde, namen de tijd voor onszelf in stilte, en door thee en iets lekkers erbij te nemen (winter). Ook zijn we naar het water gegaan en hebben we rozeblaadjes losgelaten in het water die voor ieder een andere symboliek hadden (herfst). Mooi om te zien hoe deze door de stroom van het water meegenomen werd. Ook werd speciaal stilgestaan bij het loslaten van haar bedrijf. In de laatste deelronde werd gedeeld wat men meeneemt uit deze ceremonie. Wil er iets ontkiemen (lente)? Welke inspiratie is in jou wakker geworden?

Rituelen zorgen voor verbondenheid in organisaties en teams

Closure geven aan de relatie, zorgt voor vruchtbare grond. Het voelt lichter na afloop en het samenzijn is versterkt. Door in de groep de persoonlijke ervaring uit te spreken, versterkt het samenzijn. En andersom: door het samen uitvoeren van een ritueel versterkt een ritueel de persoonlijke betrokkenheid. Rituelen zijn holistische ervaringen. Ze spreken de hele mens aan, verbinden het hart en het verstand. Dat maakt ze geschikt voor  organisaties. En voor elke organisatie en ieder mens. We hebben allemaal behoefte aan zingeving en verbondenheid.

Referenties

In de avond de stilte bij het ritueel, waarin we een lieve businessvriendin herdenken. Een bijzondere ervaring aan het water, met de ondergaande zon. Rozen en rozenblaadjes, het vuur, briefjes, hartepraat en thee. Stilstaan bij wat we missen, ons herinneren en wat we ervan meenemen. Natuurlijk ook hier; een begin, een midden en een eind. Plus tranen en stilte. Een bijzonder moment van samenzijn, begeleid door Mirjam. – Petra Steffens Tekst & Taal

Mirjam begeleidde een passend afscheidsritueel, op verzoek van ons 4-en in de natuur, aan het water. Aan de hand van de 4 seizoenen maakte Mirjam het jaar rond, gekoppeld aan vragen passend bij de seizoenen. Er werden herinneringen opgehaald, hoe en wanneer we onze vriendin leerden kennen, wat we van haar hebben geleerd en van haar willen meenemen en koesteren in ons leven. Ook door het op te schrijven kwam het bij mij eindelijk binnen en daarmee ook de tranen die er mochten zijn. Maar ook de dankbaarheid. Voor wie ze was, de liefde en vriendschap die ik van haar mocht ontvangen en geven. En zo dankbaar voor dit ritueel in de natuur ook dat het overlijden mij bewust maakte, hoe verdrietig ook. 
De volgende avond was ook een mooie avond en ben ik alleen nog even teruggegaan naar de plek van het ritueel.  Zo bijzonder, zo waardevol, zo helend weer. Dank Mirjam, voor zoveel meer rust in mij. – Marjon Meulenbrugge – florem at art
Meer lezen over corporate rituelen? Of de blog leer loslaten, creëer ruimte en rust in je team. Of bekijk andere opdrachten.