Basistraining Medicijnwiel – creatie eigen wiel

Als assistent van Lies Daenen mocht ik deze zomer, 28-30 aug ’23, aanwezig zijn bij haar zomertraining voor een basistraining Medicijnwiel. In de mooie locatie De Kleimolen in Opwijk België, kwamen 7 deelnemers bij elkaar. De training was gericht op persoonlijke en profesionele ontwikkeling. Naast theorie en cases uit de praktijkervaring werd de laatste dag een creatieve workshop voor het maken van een eigen wiel met initiatie ervan. 

Mijn rol was die van assistent, space holder, ondersteuner tijdens systemisch werk en daarnaast zorgen voor het tijdig klaarmaken van de lunches voor de deelnemers en snacks, zodat we onszelf voldoende en tijdig wisten te voeden en ontspannen.

Doelen training*

Natuurlijke cycli zoals de seizoenen zijn een onuitputtelijke gids en inspiratiebron. In deze training leer je hoe ze niet alleen je leven maar ook je werk kunnen verrijken.

  • Op dag 1 en 2 maak je kennis met het wiel van de vier richtingen of Medicijnwiel. Door praktijkervaring en voorbeelden leer je hoe je het kan raadplegen in tal van situaties. Hoe je het kan inzetten als methodiek voor persoonlijke en collectieve processen, ook in een professionele context.
  • Op dag 3, waarvoor je apart kan inschrijven, maak je eigen medicijnwiel.

Waarom werken met het Medicijnwiel?

Het Medicijnwiel is een visuele voorstelling van de natuurlijke structuur van het leven, gebaseerd op oude tradities. Het helpt je om je te oriënteren, waar en in elke situatie je ook bent. Het verbindt je dieper met jezelf én met je omgeving. Wat die omgeving ook is. De natuur, een bedrijf or organisatie, een gemeenschap, … en de onzichtbare
realiteiten.

Het wiel vertegenwoordigt de vier seizoenen, de vier windstreken en de cyclus van het leven. Het is dus eenvoudig en intuïtief, omdat we het allemaal kennen. Meer nog: we zijn er deel van. Tegelijkertijd is het zeer gelaagd en multifunctioneel, zodat het ook in complexe situaties een grote steun kan zijn. Het Wiel nodigt je uit om het leven en de tijd te ervaren als de cyclische, evoluerende beweging die de natuur ons laat zien. Waarin alles met elkaar verbonden is en elk perspectief – elk seizoen, elke windrichting, elke levensfase – zijn eigen plek en bijdrage heeft.

Vooruitgaan in deze snel veranderende tijden kan een hele uitdaging zijn. De structuur van de natuur is dan een universeel én wendbaar kompas. Door ons teverbinden met de basiswetten van de natuur komt er meer flow en magie in onze projecten en ons leven!

Wat brengt het Medicijnwiel je zoal?

  • Inzicht en verheldering in situaties door ze vanuit verschillende perspectieven te bekijken
  • Inzicht in dynamieken, in waar het stroomt of blokkeert. In een gezond systeem is er immers altijd beweging en dynamiek.
  • Je leert van de cyclische en gewortelde kwaliteiten van de natuur.
  • Het biedt een wendbare, organische en verankerende structuur voor processen in onzekere en snel evoluerende tijden.

*De tekst en informatie over de training is van Lies Daenen – corporate rituals.be

Referentie

Mirjam, dankjewel voor het met verve assisteren! Nu is het aan jou om de wijsheid van het wiel nog meer in de wereld te zetten, je bent er klaar voor ? – Lies Daenen uit Linkedin bericht

Ik ben vooral ontzettend dankbaar voor deze mooie ervaring en samen met Lies Daenen de deelnemers te mogen ondersteunen in hun proces. 

Bekijk andere opdrachten.