Workshop ronduit communiceren vanuit je hart 

Op het netwerk Vrouwenbenen op tafel mocht ik in mei ’23 een workshop geven voor diverse ondernemers: Ronduit communicatie met hoofd & hart. Behalve plezier, was mijn intentie om deze dames het verschil te laten ervaren van communicatie als je meer in je lijf zit in plaats van alleen met het hoofd. Wat wil je hart zeggen als het mag spreken? Laat je zintuigen aan het woord in plaats van taal! In het speelse dialoog dat ontstond, kwamen mensen door het vrije spel los van hun gebruikelijke communicatiestijl. Al spelenderwijs ontstonden verschillende bewegingen. Van hoofd naar hart en vanuit dialoog met jezelf naar dialoog met elkaar. Dat leidde tot nieuwe perspectieven, inzichten en echte gesprekken. 

Oude wijsheid van de seizoenen

De oude wijsheid van het transformatiewiel en de 4 seizoenen gebruik ik als model/basis. Wat het wiel namelijk zo bijzonder maakt zijn de 4 perspectieven, de 4 seizoenen, die tezamen heel zijn. Elk seizoen heeft eigen talenten en die kunnen we ook gebruiken. Sterker nog, ze zitten van nature in ons. Zittend in een cirkel met elkaar bij het warme vuur versterkt de groepscohesie, waardoor de gesprekken dieper gingen en de verbinding voelbaar werd. Dat heeft al zijn oorsprong bij onze voorouders. Onze voorouders zaten in een cirkel, rond het vuur. Het vuur bracht hen veiligheid, licht en warmte. Een cirkel geeft een bepaalde dynamiek, die vandaag de dag nog steeds voelbaar is.

Op speelse wijze in dialoog met elkaar

Communicatie is mijn achtergrond en in deze workshop zijn we, na wat uitleg over de seizoenen, op speelse wijze meer in het lijf gekomen. Daarvoor gebruikten we geen taal, maar wel instrumenten en ontstond een dialoog zonder woorden. Dat was fun en laagdrempelig. Dat kan iedereen. Daarna zijn we juist wel woorden gaan toepassen en met elkaar de ervaringen gaan delen, terwijl we in een cirkel rondom het vuur zaten

Het was echt mooi om te zien hoe communicatie vanuit het hart zorgt voor:

  • aandachtiger luisteren, met minder oordelen
  • meer zachtheid voor je jezelf en dat wat je wil zeggen
  • gericht spreken; er werd gezegd wat gezegd mocht worden
  • plezier

De opbrengst

Fijne gesprekken, nader tot elkaar komen en met mooie inzichten naar huis!

Referenties

“Mirjam combineert de oeroude wijsheid van het medicijnwiel met een eenvoudige vorm van lichaamswerk en speelse elementen zoals percussie. Die combinatie maakt het werken met het wiel laagdrempelig en daarmee toegankelijk voor iedereen. Voor mij leverde het helderheid op waar ik nu sta in mijn leven, waar mijn verlangen ligt en hoe ik hierin een volgende stap kan maken” aldus Emma Coppieters.

 

” In mei 2023 verzorgde Mirjam bij mijn inspiratienetwerk voor vrouwen ‘Vrouwenbenen op tafel’ de workshop ‘meer-jammen, communicatie met hart en ziel’. Hierin laat Mirjam je op speelse wijze een dialoog zonder woorden met elkaar aangaan. Ze nam ons mee langs de seizoenen en windrichtingen met het oude transformatiewiel als basis. Dat deed ze op een rustige en zorgvuldige manier. Ze nodigde, door het stellen van een aantal vragen, de deelneemsters uit om keuzes te maken vanuit het hart in plaats van het hoofd.

De deelneemsters hebben de workshop als ontspannend en inzicht gevend ervaren.

Ik vond het mooi om te ervaren dat, aangekomen bij het seizoen waar mijn verlangen ligt, ik ook werkelijk de blijdschap kon waarnemen. Dus niet het bedenken met mijn hoofd (want natuurlijk weet ik dat wel) maar juist ook het voelen. ” Yvonne Veenendaal – initiatiefnemer van inspiratienetwerk Vrouwenbenen op tafel

 

“Wat is het medicijnwiel een prachtig instrument om stil te staan bij vragen rond je werk. Mirjam begeleidt de ceremonie/ workshop op een heel toegankelijke, speelse manier, met warmte en humor. Ze weet een veilige setting te creëren waarin je tot waardevolle inzichten komt. 

Deze sessie heeft mij vooral bevestigd in waar ik momenteel sta in mijn werk. Deze sessie maakte het heel zichtbaar en voelbaar. Wat ik mooi vond was de vraag bij de herfst, welke vruchten wil je plukken en wat wil je loslaten? Ik realiseerde me daardoor dat ik trots mag zijn op wat ik in de afgelopen jaren heb gedaan en welke ontwikkeling ik heb doorgemaakt. ” Trudy Bennis

 

“Wat ik zo leuk vond is dat we via het medicijnwiel stil gingen staan bij de seizoenen. En waar de seizoenen voor staan. Heel verhelderend met voorwerpen en de informatie die Mirjam vertelde. Middels een seizoen aangeven waar je je lekker bij voelt, of thuis voelt. Vooral voelen!
Voor mij: de zomer. Lekker vrij, vol bloei, kleuren en geuren, de warmte en zonnestralen. Terwijl we rondliepen en zelfs muziek maakten met elkaar voelde ik later die avond dat ik nog intenser reageerde bij de lente. Dat vond ik een mooie ontdekking, omdat deze nog beter past bij wie ik ben, wil zijn en hoe ik graag leef. Vol van nieuwsgierigheid en ontdekking, het wachten op … de geboorte van… Plus het ontluikende en ontvouwende dat de lente zo kenmerkt.
Een hele mooie, voelende en verbindende avond. Zowel met mezelf als met de mensen om mij heen. Dankjewel Mirjam!!! ” Petra Steffens 

Andere opdrachten bekijken? 

Heb je ook interesse om meer te communiceren vanuit het hart op je werk? Neem dan contact met me op. Deze workshop is aan te passen naar jullie behoeften en team.