Successen voelen en vieren, stilstaan bij de impact die je al maakt

Ik heb bij verschillende bedrijven kort gewerkt en dat heeft me veel opgeleverd. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Veerkrachtig, in vele keukens gekeken, nieuwe mensen ontmoet, vaak ook een beter salaris. Toch is er ook iets verloren gegaan. Namelijk de mogelijkheid om me te blijven verbinden en langdurige relaties aan te gaan met collega’s binnen hetzelfde bedrijf. Terugkijkend zou ik 3 dingen anders willen doen:

 • Mezelf serieus nemen in mijn gevoelens
 • Vaker stilstaan bij wat wel lukt
 • Focus op plezier, relatie en minder op presteren. Kortom controle loslaten.

Mezelf serieus nemen in mijn gevoelens

In het samenwerken met anderen kom ik mezelf tegen. Zowel van een mooie kant als minder mooie kant. Het voelen van mijn gevoelens en het uiten ervan bij de persoon die ze oproept, zijn beide aspecten die ik te leren had. Ik uitte het wel hoor, maar ik uitte het bij collega’s waarvan ik wist dat ik de steun kreeg voor mijn verhaal. In feite was ik een bondje aan het vormen met mijn collega en aan het roddelen over een andere collega. Dat is verloren en negatieve energie. Ik ben dan minder productief en we krijgen samen minder voor elkaar.

Vaker stilstaan bij wat wel lukt

Ook zou ik in plaats van alsmaar door gaan, vaker stilstaan. En vooral stilstaan bij wat wel lukt. Ik wist mezelf heel goed kleiner te maken en legde daarom de focus vaak op wat niet lukte. Zo worden we ook opgevoed in onze cultuur. Je krijgt een 7 en dit zijn je fouten. In werk uitte zich dat door steeds te blijven verbeteren. Iets was nooit af of goed. Ik ging voorbij aan de impact die ik al wel maakte. Ik ging vooral door met werken. Ook zocht ik altijd naar erkenning bij collega’s en vooral mijn leidinggevenden. Als die uitbleef, voelde ik me niet voldaan. Hierdoor werd ik negatiever, meer ontevreden en trok ik mezelf meer terug in plaats van me te verbinden. Ik heb geleerd dat ik een keuze heb waarop ik wil focussen. Ik heb ook geleerd dat ik de erkenning van de ander niet nodig heb als ik het zelf kan voelen. Ik kies ervoor om stil te staan bij wat wel lukt en om dit echt te voelen. Om de impact die ik maak, ook al is het klein, te voelen en vieren. Echt trotsheid te voelen op wat ik heb gepresteerd. Dan heb ik geen bevestiging nodig. Dat is het vieren waard!

Focus op plezier, minder op presteren

Ik heb nooit een burn-out gehad, maar liep wel degelijk op mijn tenen. Mijn aandacht ging naar presteren, afronden. Dat hoofd en mijn analytische brein zijn goed ontwikkeld. Toch was het een afleiding om niet te voelen. Ik voelde me namelijk niet voldaan. Ik ben gaan ontdekken en uit mijn comfortzone gegaan door vaker dingen te gaan doen waarbij ik de controle moest loslaten. Dat blijk ik heel leuk te vinden en ook goed te kunnen! Nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht prikkel ik dan. Andere hersenhelften boor ik aan. 

Successen voelen en vieren is een cyclische vorm van groeien

Het voelen, vertragen en het vieren van wat wel lukt, is belangrijk. Naast het presteren is ook controle loslaten goed om te doen om in balans te blijven en te groeien. In veel organisaties werken mensen die, net als ik, niet stilstaan bij wat ze voelen. En nog moeilijker: het niet uiten van hun gevoelens bij de juiste persoon. Ook staan ze überhaupt niet stil en lopen ze voorbij hun eigen grenzen. Ze worden ziek of gaan voordat ze uitgegroeid zijn in dit team, al weg. Waardoor je in een ander team dezelfde problemen tegen komt. Geloof me, ik heb het geprobeerd.

Successen voelen en vieren is dus belangrijk en staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van een groeicyclus. De meest natuurlijke cyclus van groeien en bloeien is de natuur, de 4 seizoenen. Ik zie groei als een cyclisch proces i.p.v. een stijgende/lineaire lijn met pieken en dalen, waarin, als we dalen, we in paniek raken.

Groeien is een cyclus, waarbij je telkens stappen zet. Net als in de natuur. Daarin worden zorgvuldig voorbereidingen getroffen voor het volgende seizoen. Jaar in, jaar uit. Om te kunnen bloeien en groeien bouwt de natuur ook rust en ontspanning in. Ze is niet een heel jaar in bloei aan het staan, ze neemt de tijd om zich te voeden.

Successen vieren is onderdeel van de zomer. Er aan voorgaf gaat de focus van de lente, waarin je bepaald waarin je wilt groeien. En daarvoor zit weer de winter, waarin onze wortels liggen. Dat verleden heeft ons gevormd. Ook bij mij, mijn gezin waarin ik ben opgegroeid en al mijn werkervaringen en opleidingen neem ik mee mijn werk in. De herfst gaat over naar binnen keren en ook leren loslaten. Zo heeft elk seizoen zijn plek en bereid het voor op het volgende seizoen. De basis van waaruit ik werk is dan ook dit cyclische 4 seizoenenwiel.

Korte stil sta, voel en vier succesvolle momenten

Ik faciliteer korte interventies, stil sta momenten, voor medewerkers en leidinggevenden die willen groeien door stil te staan bij wat wel lukt, naar binnen te gaan, eigen gevoelens serieus te nemen, bloeien en bewust werkgeluk willen ervaren. Met korte interventies bedoel ik een uurtje in de week/ 2 weken. We doen dit een bepaalde termijn, op de werkvloer, in kleine groepjes. Om niet iedereen tegelijk van de werkvloer te halen, is deze vorm ideaal. Door de cyclus regelmatig te herhalen, oefenen we in voelen en uiten. Het kan ook met een klein deel van het team. Ik werk met mensen die willen groeien. Ik gebruik afwisselende werkvormen waarin je niet alleen je hoofd gebruikt, maar je hele lijf, zodat het voelen beter gaat. Deze korte interventies gaan ook over loslaten, niet het presenteren voorop zetten en het analytische hoofd, maar uit je comfortzone en uit controle te gaan door te ontdekken.

Successen voelen en vieren is voor professionals die willen groeien door:

 • Stil te staan bij wat wel lukt
 • Eigen gevoelens serieus te nemen
 • Bewust werkgeluk te ervaren
 • Naar binnen te gaan en te voelen
 • Zichzelf willen (her)ontdekken
 • Lichter te willen werken

Opbrengst van voelen en  vieren van successen

In deze stilsta momenten ben je actief aan het werk, alleen net even anders dan normaal. Actief opladen, reflecteren, successen vieren, bewust loslaten en opnieuw focus bepalen, is wat het inhoudt. Dat is ‘hart’ werken:

 • Luisteren naar jezelf en jouw lichaam
 • Luisteren naar je eigen gevoel en dat serieus nemen
 • Vertragen om te voelen hoeveel impact je al maakt
 • Delen en uiten wat gezegd mag worden 
 • Erkenning halen uit jezelf
 • Respect voor jezelf
 • Vanuit stevigheid een ander benaderen
 • Moed tonen, durven loslaten van controle, ontdekken, uitproberen en uit je comfortzone, zodat je stappen neemt om te groeien

Stel je voor dat jij begint met het nemen van het initiatief tot voelen en stilstaan. Dat je voelt dat je er mag zijn, met alles wat je te bieden hebt. Je talenten en je minder perfecte kanten. Dat je aanwezig bent en bij jezelf blijft. En dat je vanuit die aanwezigheid voelt wat je bijdrage is op het werk. Vanuit die stevigheid sta je anders in het werk en nodig je je collega’s ook uit dichterbij zichzelf te blijven. Daarmee kom je nader tot elkaar. Trek je dit naar een team, dan komt gedoe wat er zit tussen mensen, al in de kiem naar boven in plaats van het laten escaleren. Zo wordt werken met een elkaar meer een feestje!

Investering

 • wekelijks een uurtje (of 2 wekelijks)
 • Klein groepje
 • Voorkeur voor buiten in de natuur

Mijn verdere aanbod:

Meer weten over opstellingen of corporate rituelen of het 4-seizoenenmodel?

Onder de blogs vind je inspiratie over successen vieren, zoals Het voelen van mijn succes, is mijn werkelijke succes! 

Meer weten? Neem gerust contact met me op.