Tijdreis de toekomst in – Focus op waar zijn we van

Waar zijn we van als team? Een visie of aanpak wisselt nogal eens als je wisselt van MT of leidinggevende. Of als je veel verloop hebt en onrust binnen een team ervaart. Dan verdwijnt kennis en kunde. Als team kun je verdwalen en niet goed meer je plek weten of niet meer voelen waar zijn we van? De focus raakt versnippert. De neuzen staan niet meer 1 kant op. Doen we dan maar wat?

In ieder geval is het inefficiënt, kost het geld en gaat er energie verloren die mogelijk ook in andere zaken gestoken kon worden. Bovendien leidt het tot stress met verzuim en verloop als gevolg. 

Hebben jij en je team helder en nagedacht over:

 • Waar doen we het voor?
 • Voor wie?
 • Wat willen we achterlaten? Welke legacy laten we na? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
 • Wie gingen ons voor en wat vonden zij belangrijk?
 • Wat als … hetgeen we willen veranderen lukt, voor onszelf en onze (toekomstige) kinderen/ klanten/ medewerkers? Hoe ziet het ideale werkplaatje eruit? Wat doen we dan voor onze klanten? 

Je kunt hier als team met elkaar in een vergaderopstelling over nadenken. Dan heb je vooral je hoofd gebruikt. Het kan ook anders en met meer diepgang! Door het verleden en de toekomst meer te voelen en stil te staan bij de verhalen van oprichting, oorsprong, kennis en een sprong te maken in de vorm van een toekomstreis. 

Sprong naar de toekomst

Een toekomstreis kan in een gesloten vorm zijn, bijvoorbeeld doordat ik een visualisatie begeleid die je in je eigen hoofd voor je ziet. Ook kan het in een open vorm, door in de visualisatie gelijk met elkaar in gesprek te gaan. Voor ieder wat wils. Ook al zijn je mensen nog zo nuchter, iedereen kan het. Alles wat we willen manifesteren wordt eerst via onze geest gecreëerd. Het is die kracht die we gaan gebruiken. Die kracht zit in ieder van ons!

Lees meer over de kracht van verbeelding in de blog Hoe verbeeldingskracht jouw team prikkelt tot… [zelf invullen]

Bekijk de toekomstreis die ik begeleid heb op het 25 jarig jubileum van NTP

De opbrengst van toekomstreizen

Ik help organisaties en professionals om tijdreizen in de toekomst te maken. Om beter te voelen waarvoor je het doet en voor wie, waar je vandaan komt en waar je heen wilt, ontstaat focus en een ruimer begrip van tijd. Daarnaast zit er ontzettend veel power in verbeeldingskracht. Het prikkelen van de fantasie en jezelf voeden door te verbeelden leidt tot nieuwe creativiteit en ideëen.

Samen een reis maken, samenzijn, is het een uitstekend moment om de verbinding met elkaar te versterken. Tijdens de bijeenkomst zijn mensen meer ontspannen en is het tevens een goede oefening in doelgericht spreken en aandachtig luisteren naar elkaar. We werken van een persoonlijk beeld naar een gezamenlijk toekomstbeeld toe, waarbij wordt afgesloten met implementatie naar de dagelijkse praktijk. 

Mogelijke opbrengst van toekomstreizen:

 • focus
 • ontspanning
 • voeding, inspiratie
 • innovatie, creativiteit, speelsheid
 • verbinding met je eigen inspiratiebron
 • versterken van samenzijn
 • doelgericht spreken en met aandacht luisteren naar elkaar
 • persoonlijk en gezamenlijk toekomstbeeld
 • implementatie naar de praktijk
 • ruimer begrip van tijd
 • weten welke beweging te maken om de volgende stap te zetten

Tijd voor opladen, verbeelden en dromen 

Ook in de dagelijkse praktijk, in elke werkomgeving, is droomtijd nodig. We zijn meestal gericht op de korte termijn, een week, een maand een kwartaal. We zijn meestal druk met de dagelijkse bezigheden. Echter stilstaan bij onze gezamenlijke dromen is het zaadje om te kunnen manifesteren. Elk klein ideetje begint in onze geest.

De natuur is wijs. In de winter is er onder de grond heel veel activiteit. Dat zien we niet met het blote oog, maar is er wel degelijk. Onder de grond wordt veel tijd besteed aan het voeden van de zaadjes. Die voeding is belangrijk, zodat de zaadjes in de lente sterk genoeg zijn om uit de grond te kunnen komen. 

Dit seizoen is ook voor ons mensen in werk belangrijk als je streeft naar duurzame inzetbaarheid van je mensen. Hersteltijd door rust, dromen en verbeelden over de visie, maar ook operationele oplossingen is noodzakelijk om jezelf en elkaar te verrijken met nieuwe ideëen. Om te herstellen en om kracht en moed te verzamelen en om concreter te worden. Daarvoor is tijd nodig om te denken in termen als wat als. Voeg ook dit seizoen toe en breng een natuurlijk evenwicht in je organisatie en team terug door de hele cyclus rond te maken en de grond zo vruchtbaar mogelijk.

Mogelijkheden voor meer diepgang en vertraging 

Een toekomstreis begeleiden kan al vanaf 2 uur. Echter zoals ik hierboven beschrijf, is de winter een belangrijk seizoen voor het voeden, opladen en betrekken van mensen voor duurzame en vitale teams. Dat heeft wat meer tijd nodig, omdat vertragen en uit je hoofd komen zo belangrijk is. Zeker omdat we hier in de dagelijkse praktijk aan voorbij gaan.

Samen met Mijke Linssen organiseer ik een 1 daagse Samen de cirkel rond. Hierbij sta je stil bij veranderingen die een team heeft doorgemaakt en ga je dieper in op de oorsprong, verleden, heden en toekomst. Heeft je team moeite om deze verhalen naar boven te halen? Geen probleem. Wij kunnen het team helpen met onze ervaring in improvisatietheater en opstellingen om deze weer zichtbaar te maken. Zowel het verleden als ook de sprong van de toekomst. 

Informeer naar de mogelijkheden die voor jouw team passend zijn. Dieper ingaan op de winter of juist alle seizoenen. Of kijk verder in mijn aanbod van verbindende bijeenkomsten:

Nieuwsgierig wat dit voor jouw organisatie en team(s) kan betekenen? Neem gerust contact met me op.