Inzicht in wat knelt bij een vitaliteitscentrum in Amsterdam 

Mijke en ik waren op 26 september ’23 te gast bij een vitaliteitscentrum in Amsterdam. Een prachtige plek midden in het Amstel park. Met het bestuur en enkele teamleden hebben we een dag doorgebracht om met behulp van het 4-seizoenenmodel te kijken wat in balans is en wat uit balans. Nadat iedereen wat meer in zijn lichaam zat, zijn we in de cirkel gestapt. Er zit bij dit team een duidelijke voorkeur voor het herfst- en winterseizoen. De lentefase daarentegen zat beknelt.

Middels een bedrijfsopstelling zijn we verder de diepte in gegaan. Dit is een zachte manier om via de onderstroom naar boven te halen waar het knelt in de organisatie en tegelijk is iedereen bezig met zijn eigen proces. Een opstelling maakt iets zichtbaar en zet iets in beweging. Aan het einde van de dag hebben we een korte ceremonie gedaan waarin alle deelnemers mochten loslaten wat niet meer dient. Ook hebben ze allemaal zaadjes geplant voor datgene waar de focus naar toe mocht gaan, dat wat zich mag ontkiemen.   

Resultaat

Het resultaat van deze dag was dat helder werd welk van de 4 seizoenen niet lekker stroomt op dit moment. In dit geval vooral in de lente fase. Door er verder op in te zoomen middels een opstelling werd nog meer helder. De dag bracht inzicht en zet een beweging in gang die gemaakt mocht worden. Er kwam een open gesprek op gang. Het is een onderdeel van een groter proces, waarbij we van te voren afgesproken hebben met elkaar om een dag te faciliteren. Dit team, het bestuur, zal zelf verder gaan om hierop voort te bouwen.

Referenties

Ik vond het een fijne dag, en de aanpak met de 4 seizoenen nieuw, verruimend, verfrissend. Dat werkte voor mij goed, om op een andere manier naar de thema’s die spelen te kijken. Het was mooi hoe de kern er naar mijn idee werd uitgepikt en in een opstelling werd uitgediept. Dat uitdiepen had van mij nog wel veel verder mogen gaan. We hebben denk ik goed inzicht gekregen in hoe de lente fase bij onze organisatie nog niet lekker doorstroomt en ook een beetje ontdekt wat de oorzaken daarvan zijn. Ik merk dat ik behoefte om met het bestuur de dag te evalueren. Mogelijk kunnen we dan gezamenlijk bedenken met welke vraag we een volgende dag zouden kunnen doen. Daarnaast zou ik persoonlijk wel zo’n sessie willen doen, voor mijn eigen bedrijf en ondernemersschap. – Christel Mijers – Bestuurslid

 

Een erg leuke dag waarbij o.a. gebruik werd gemaakt van intuïtieve waarneming en onze gevoelswereld. Iets wat in het bedrijfsleven normaliter niet zo snel aan de orde komt, maar wel heel waardevol is. Op een speelse manier worden bepaalde zaken op verrassende wijze aan het licht gesteld, waardoor het perspectief breder wordt. De intuïtieve werkwijze, mede afgestemd op de seizoenen, werkte goed voor mij.De Soulplay, het terugspiegelen, was heel origineel, informatief en interessant om naar te kijken. Voor mij was het eigenlijk nog niet af. Er zijn essentiële zaken aan het licht gekomen die meer inzicht geven in het hoe en waarom van onze organisatie. Daarom zou ik graag nog evalueren waarbij we de waarnemingen nabespreken en concrete vervolgstappen/doelen onderzoeken. – Marijntje – Bestuurslid

Bekijk andere opdrachten.